
Eficiența trambulinei în kinetoterapie
Rebounding-ul (săritura la trambulină) este un tip de antrenament aerob foarte eficient pentru sportivi, dar și pentru pacienții ce urmează un tratament de recuperare medicală (kinetoterapie).
Este distractiv, este ușor și este sigur pentru aproape oricine de orice vârsta. Cel mai complex exercițiu, singurul care stimulează sistemul limfatic și omoară celule canceroase fără a traumatiza sistemul osos, articulațiile și genunchii.
Rebounding este un exercițiu pe care îl faci sărind pe o mică trambulină circulară, o mini trambulină, recomandat atât pentru femei cât și pentru bărbați, de orice vârstă.
Mai jos, puteți citi beneficiile săriturilor pe trambulină:
1. Este singurul tip de antrenament în care se obține o postura verticală corectă, în timp ce discurile intervertebrale sunt protejate.
2. Tensiunea involuntară și relaxarea musculară (efect datorat gravitației), activează nu numai mușchii ci și fiecare celulă din corp.
4. Săriturile la trambulina au un impact enorm datorită faptului că nici un un mușchi nu poate evita reflexul de relaxare. Astfel după doar 15 min. de sărituri, fiecare mușchi se relaxează.
5. Prin sărituri se obține un efect important legat de drenajului limfatic. Astfel, refluxul limfatic este de 4 ori mai rapid față de oricare alt tip de mișcare.
6. Mișcările pe trambulină ajută la drenarea sinusurilor.
7. Țesutul conjunctiv se întărește și se previne apariția varicelor.
8. Țesutul neuromuscular este stimulat, asadar vei avea o minte mai limpede și o gândire mai rapidă.
9. Săriturile pe trambulina sunt o modalitate eficientă de a preveni/diminua osteoporoza. Săriturile împotriva gravitației, fosfații și sărurile pot întări oasele.
10. Rata metabolică este considerabil îmbunătățită (față de alte sporturi) datorită amortizării lente la contactul cu trambulina.
11. Principalul avantaj este acela că, lichidul sinovial poate sprijini perfect cartilajul, în timpul săriturilor.
12. Același lucru se aplică și discurilor coloanei vertebrale. Prin această mișcare de întindere și relaxare, ele sunt regenerate și întărite.
13. În timpul săriturilor, nu se realizează o supracidifiere a celulelor, prin formare de acid lactic. Aceasta descompunere este echilibrată. Enzimele de ardere a grăsimilor sunt stimulate și astfel, se realizează o creștere a ratei metabolice.
14. Datorită elasticității crescute (corzile de cauciuc) a trambulinei, consumul de energie este cu 40% mai mic față de alergare. Aceasta înseamnă că oxigenarea celulelor este cu 68% mai mare față de alergare.
15. Din această cauză, efortul este mic și nu e necesar să transpirăm. Pur și simplu efectul pozitiv se obține fără a transpira.
16. Datorită oxigenării crescute , vederea este îmbunătățită.
17. După doar 3 min. de sărit pe trambulină, se obține o stare de bine extraordinară datorită creșterii nivelului de endorfine(,,hormonul fericirii’’).
18. Se obține un simț mai bun al echilibrului, datorită menținerii involuntare a echilibrului în timpul săriturilor pe trambulină.
19. Pe lângă toate acestea, săriturile la trambulină sunt distractive, ușoare și o modalitate foarte eficientă de terapie.
La WorkTape Medical Botoșani puteți beneficia de recuperarea la trambulină. Sunați acum pentru programare la 0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici și beneficiați de o reducere de 20 % la orice abonament.
Autor: Fiziokinetoterapeut Mihai Venedict
Related Posts
Corectarea respirației în recuperarea cardiovasculară
„ Sănătatea întregului corp depinde de funcţionarea sănătoasă a organelor...
Importanța recuperării respiratorii în bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC)
În sezonul rece, mulți dintre noi avem anumite simptome ce se pot confunda cu...
Kilogramale în plus, un pericol pentru articulații
Supraponderabilitatea și obezitatea sunt boli care afectează sănătatea și...
Sindromul de piriform
Mușchiul piriform este situat în zona fesieră profundă iar acțiunea sa este de...