
Fibromialgia
Fibromialgia este o afecțiune cronică fiind caracterizată de durere, redoare, sensibilitate a mușchilor, tendoanelor și ligamentelor.
Cauzele nu se cunosc cu exactitate dar există numeroase teorii care încearcă să explice apariția acestei boli atât de controversate. Însă cu timpul s-au conturat mai multe ipoteze cum ar fi:
- Leziunile locale, traumatismele, infecțiile, datorate activității prelungite într-o poziție fixă sau activități repetate;
- Fenomenele reflexe ce țin de durerea cronică cu origine profundă;
- Factorii psihici emoționali, stresul;
- Tulburările de somn;
- Dezechilibrul dintre homonii cortizol și somatotrop.
Diagnosticarea. Fibromialgia este o afecțiune greu de diagnosticat, neexistând teste specifice de laborator. Punerea diagnosticului se face prin eliminarea altor boli cu simptome asemănătoare și de asemenea printr-o anamneză și un examen obiectiv. Prezența următoarelor aspecte ajută la conturarea diagnosticului:
- Durerea prezentă de cel puțin 3 luni;
- Tulburări de somn;
- Oboseala, senzația de înțepenire;
- Durerea la presiunea a 11 din cele 18 puncte sensibile (există în corp aceste puncte destul de bine delimitate, denumite și puncte trigger);
- Depresie, cefalee, parestezii.
Tratamentul. Recuperarea este complexă și are în vedere ameliorarea durerii și îmbunătățirea condiției fizice prin kinetoterapie. Kinetoterapia cuprinde exerciții de stretching, pentru tonifierea musculaturii și pentru relaxarea generală. Dintre toate mijloacele, exercițiile fizice par a avea cele mai bune efecte pentru tratarea durerii și pentru a îmbunătăți starea generală. Pentru efecte de lungă durată acestea trebuie efectuate regulat și corect.
De asemenea este indicată și fizioterapia pentru scăderea durerii, însă depinde de fiecare bolnav în parte, pentru unii aceste proceduri accentuând durerea.
De asemenea este indicată medicamentația specifică pentru durerile musculare și articulare.
Foarte important, se recomandă evitarea factorilor favorizanți sau declanșatori cum ar fi stresul, frigul, umezeala, oboseala, șocurile emoționale, somnul insuficient, epuizarea.
Deși nu este o boală foarte comună, fizioterapeuții noștrii au lucrat cu persoane cu această afecțiune, astfel dacă suferiți de fibromialgie puteți beneficia de cele mai bune sfaturi. Pentru programări sunați acum pentru programare la 0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici.
Autor: Fizioterapeut Lazăr Oana
Related Posts
Beneficiile Reflexoterapiei
Reflexoterapia reprezintă aplicarea de presiune adecvată pe puncte și zone ale...
Ce este terapia ocupationala?
Terapia ocupațională este o metodă terapeutică care constă într-o adecvată...
Presiunea atmosferică și durerile articulare
Nu puțini dintre pacienții noștri acuză dureri la nivelul articulațiilor atunci...
Masajul de drenaj limfatic
Drenajul limfatic este un masaj bland și superficial ce activează în corp...