
Distrofia musculară
Distrofia musculară (DM) este caracterizată prin deteriorarea progresivă a mușchilor corpului, antrenând slăbiciune musculară și invaliditate. Distrofia musculară se traduce prin slăbirea progresivă a musculaturii, și în special a mușchilor scheletici (controlați de creier în mod voluntar).
Cele mai frecvente forme sunt distrofia musculară Duchenne (DMD) și distrofia musculară Becker (DMB) ce afectează exclusiv subiecți de sex masculin. Ele sunt cauzate de deficiența genetica a unei proteine numite distrofină. Distrofina este o proteină produsă de mușchi care ajută celulele musculare să își păstreze forma.
Simptome:
- Pierderea progresivă a masei musculare;
- Echilibru slab;
- Căderi frecvente;
- Dificultăți de mers;
- Susținere instabilă;
- Durere gambieră;
- Posibilități de mișcare limitate;
- Dificultăți respiratorii;
- Ptoză palpebrală (Căderea pleoapelor);
- Scolioză (deviație patologică a coloanei);
- Imposibilitatea de a merge.
Tratament:
Orice tratament prescris poate ajuta doar la reducerea simptomelor bolii, la creşterea mobilităţii şi la împiedicarea bolii să avanseze. Fizioterapia este extrem de importantă în tratarea distrofiei musculare, atât la bolnavii tineri, cât şi la cei în vârstă. Exerciţiile fizice întăresc muşchii şi extind gama de mişcări.
În cazul distrofiei musculare, indiferent de tipul acesteia, nu există un tratament care să vindece boala complet.
Tratamentele adjuvante care se pot utiliza însa, pot fi grupate astfel:
- Kinetoterapia (gimnastica medicală) – ajută la întreținerea mobilității și funcționalității musculare, articulare și osoase.
- Fizioterapia- acționează împotriva durerilor și crește tonusul muscular prin mecanisme de forma “hold-relax”
Tratamentul de kinetoterapie, are rolul de a preveni sau de a reduce deformarea articulațiilor sau ale coloanei vertebrale și de a permite pacienților cu distrofie musculară să își păstreze mobilitatea cât mai mult timp posibil. Scopul fizioterapiei, la fel ca și cel al masajului terapeutic, este de a menține tonusul articular, mobilitatea articulară, de a preveni contracturile prin electroterapie, termoterapie și laserterapie.
În cazul distrofiei musculare, folosim mobilizări pasive, pasivo-active și apoi active. Exercițiile se vor face fără îngreuiere, începând din poziția decubit dorsal, șezând și dacă este posibil, din ortostatism.
În cadrul centrului nostru avem fizioterapeuți cu experiență ce vă pot ajuta dacă vă confruntați cu această afecțiune și nu numai. Sunați acum pentru programare la 0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici.
Autor: Fizioterapeut Laura Rusu
Related Posts
Relația terapeut – pacient
Tulburările pe plan motric sau psihomotric il situează pe pacient în fața unor...
Sindromul de piriform
Mușchiul piriform este situat în zona fesieră profundă iar acțiunea sa este de...
Crampe musculare
Ce sunt crampele musculare? Crampele musculare sau cârceii apar ca urmare a...
Kinetoprofilaxie
Inactivitatea fizică este o problemă majoră a sănătății publice, şi există dovezi...