
Guta
Guta este o afecțiune a articulațiilor ce provoacă dureri intense și inflamații. Boala este caracterizată prin durere, edem, roșeață și căldura locală (inflamație) precum și prin impotența funcțională a articulației. Fără tratamentul corespunzător, guta este o boala care prezintă recurente (acutizări) frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulațiilor, tendoanelor, sau a altor țesuturi. Guta este o boală mai frecventă în rândul populației de sex masculin.
Cauza principală a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric în sânge). Când nivelul acidului uric are valori foarte mari, acesta poate forma cristale de urat care se depun apoi la nivelul articulațiilor.
Simptome:
– creșterea temperaturii locale, durere, edem și sensibilitate crescută la nivelul articulației (de obicei articulația degetului mare de la picior);
– durere nocturnă intensa, uneori pacientul nu suportă nici atingerea articulației cu cearceaful;
– disconfort care se intensifică pe parcursul nopții, ca apoi să cedeze în intensitate pe parcursul următoarelor 2-7 zile;
– prurit tegumentar (mâncărime a pielii) și exfolierea pielii;
Alte simptome, pot să includă:
– culoare roșie-vineție a tegumentului în regiunea articulației afectate, asemănătoare unei infecții tegumentare locale;
– febră;
– limitarea mișcărilor normale ale articulației (redoare).
Persoanele predispuse la gută trebuie să evite carnea roșie, fructele de mare, măruntaiele, ciorbele concentrate, drojdia (atât în bere cât și în produsele de patiserie) și alcoolul, dar și orice alt aliment ce poate crește producția de acid uric a organismului.
Cei care suferă de gută ar trebui să consume următoarele alimente: ouă, produse lactate, ulei de măsline, năut, cereale rafinate, fără semințe, legume, fructe, cafea, ciocolată, gelatină.
Profilaxie:
- scăderea în greutate;
- abordarea unui stil de viață sănătos, cu o dieta corespunzătoare și exercițiu fizic regulat;
- administrarea corectă și regulată a tratamentului specific pentru gută, pentru a preveni recurentele acesteia.
Pentru a nu ajunge la asemenea afecțiune, fizioterapeuții de la clinica WorkTape vă sunt alături și vă pot implementa un program de exerciții individualizat. Pentru programări sunați la 0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici.
Autor: Fizioterapeut Laura Rusu
Related Posts
Recuperarea medicală după accidentul vascular cerebral
La nivel mondial accidentele vasculare cerebrale sunt responsabile de...
Recuperarea posttraumatică a mâinii
Mâna reprezintă, atât ca structură cât și ca funcție cel mai important segment...
Kinetoterapia de acasă
Cu viața pe care o știam până acum schimbându-se peste noapte și fiind...
Cum ne ferim de caniculă?
Chiar dacă nu este un articol din domeniul recuperării medicale, foarte mulți...