
De ce este importantă abordarea fasciei în tratamentele de recuperare?
Aţi tot întâlnit în postările noastre termenul de fascie şi de manipulare a ei. Ce este, de fapt, fascia?
Fascia este un ţesut conjunctiv care acoperă, conectează sau separă un țesut de altul (muşchii, vasele ,nervii, oasele, organele interne).

De asemenea, este un coloid – substanţă care conţine particule de material solid (colagen, elastină) suspendate în lichid. Această compoziţie îi permite să aibă anumite proprietăţi: elasticitate şi vîscozitate (într-un cuvânt – plasticitate).
Imaginați-vă că stați câteva ore culcați și urmăriți serialul preferat, iar atunci când vă ridicați țesuturile nu-și mai revin și rămân aplatizate. Dar hei, ce bine că fascia noastră are plasticitate! Altfel spus, fascia are abilitatea de a se deforma ușor sub acțiunea forțelor exterioare, dar revine la fel de ușor la forma ei inițială când aceste forțe încetează să acționeze. Totuși, dacă presiunea se exercită pe o perioadă îndelungată, toate țesuturile implicate, inclusiv fascia care le înconjoară, vor avea de suferit.
Funcţiile fasciei în organismul uman
1. Menţinerea integrităţii structurale – fascia face posibilă glisarea muşchilor peste alţi muşchi, articulaţii sau oase în timpul mişcării; totodată menţine poziţia şi forma organelor interne.
2. Protecţie şi suport – datorate impresionantei proprietăţi de a se adapta la diferiţi stresori mecanici externi; în anumite cazuri poate înlocui anumite părţi ale muşchilor.
3. Absorbţie a şocurilor – este posibilă datorită capacităţii fasciei de amortizare, prin absorbţia unei cantităţi de energie provenită din şocurile excesive. Un alt motiv se explică prin prezenţa numeroaselor terminaţii nervoase la nivelul acesteia. Cu cât un muşchi este mai slab inervat, cu atât mai inervată devine fascia. Aşadar, fascia preia rolul de secretar care le raportează “şefilor” (măduvei, encefalului) că cineva aşteaptă să fie sunat (act reflex).

4. Participare în procesele hemodinamice, metabolice, imunitare. Sistemele circulator şi limfatic nu pot fi separate de sistemul fascial. Datorită formei pe care o are, fascia acţionează ca o pompă stimulând (în cazuri patologice – restricţionând) circulaţia.
5. Organ de simţ. Ţesutul fascial conţine numeroşi receptori care se află şi în muşchi. Aceşti receptori transmit centrilor nervoşi informaţii despre postură, mişcări pe care le execută corpul.
În cadrul centrului nostru beneficiaţi de cele mai noi metode de diagnostic şi tratament ale fasciei (IASTM, flossing, cupping, bandajare neuromusculară) pe care le vom descrie în următoarele articole şi postări.
Botoșani: Telefon: 0758.959.677/0331.404.367
www.worktape.ro/programari
#Worktapemedical – Recuperare medicală bine făcută
Autor: Fizioterapeut Polina Stan
Sursa 1: Manual FASCIQ, Totul despre manipularea fasciei, Physio Sport Therapy Academy
Sursa 2: David Lesondak, “FASCIA, What it is and why it matters?”
Sursa 3: https://impulso.no/f/
Sursa 4: https://fasciacongress.org/2018-congress/2018-program/2018-special-events/
Sursa 5: https://www.youtube.com/watch?v=eW0lvOVKDxE
Related Posts
Sindromul Tietze
Sindromul Tietze se manifestă ca o sensibilitate și apoi ca o durere la nivel...
Masaj la WorkTape Medical Botoșani
Masajul este un termen general pentru acțiunea de presare, frecare și...
Eficiența elongațiilor în afecțiunile cervicale
Coloana cervicală este segmentul cel mai mobil al coloanei vertebrale,...
Beneficiile mersului pe jos
Mersul pe jos, cu regularitate, reprezintă o metodă eficientă și la îndemână...