
Recuperarea kinetoterapeutică în tendinitele de coafa rotatorilor
„Sănatatea înseamnă mișcare, mișcarea înseamnă viață”- James Thomson
Afecțiunile la nivelul umărului sunt multiple și au o importanță deosebită la recuperarea funcțiilor pierdute.
Coafa rotatorilor este formată din tendoanele a patru mușchi: mușchiul infraspinos, mușchiul supraspinos, mușchiul rotund mic și mușchiul subscapular. Tendoanele acestor mușchi formează manșeta tendinoasă ce acopetă fața anterioară, posterioară si superioară a capsulei articulației scapulo-humerale.
În momentul în care acești mușchi acționeză, are loc stabilizarea capului humeral în articulția umărului și asigurarea mișcării brțului în direcții diferite fără a permite migrarea superioară a capului humeral datorită acțiunii opozante a mușchiului deltoid.
Tendinita coafei rotatorilor reprezintă inflamarea sau lezarea degenerativă a tendoanelor mușchilor ce intră in alcătuirea coafei rotatorilor.
Coafa rotatorilor este reprezentată de tendoanele mușchilor care au originile în scapulă și converg în inserții pe fața tubercului mare și a tubercului mic al osului umărului, humerus.
Tendinita coafei rotatorilor face parte dintr-o serie de afecțiuni ale umărului ce se reunesc sub diagnosticul cu numele de periartrită scapulo-humerală(PSH). Periartrita scapulo-humerală este un termen care cuprinde o gamă largă de afecțiuni degenerative ale umărului. Periartrita este o inflamație dureroasă a țesuturilor moi, tendoanelor și ligamentelor, situate în jurul umărului.
Ca și etiologie, mișcările repetitive și suprasolicitarea, alături de variațiile individuale ale anatomiei umărului și traumatismele pot genera leziuni la nivelul coafei rotatorilor.
Kinetoterapia va fi etapizată conform cu fazele evolutive a procesului patologic.
În stadiul acut alături de kinetoterapie se indică crioterapia locală (Cryoair – flux de aer rece) cu rolul de a scade inflamația și a reduce durerea.
Odată cu scăderea în intensitate a durerii se poate renunța la crioterapie în favoarea altei proceduri de fizioterapie, cum ar fi Laserul, pentru a scade și restul inflamației și a vasculariza zona cât mai bine.
După încheierea procesului inflamator în totalitate, pacientul își poate relua progresiv activitățile.
Pentru a profita de 30% reducere la orice pachet de proceduri, întreținere și două consultații GRATIS dar şi de multe alte beneficii, profitați ACUM și achiziționați Abonamentul WorkTape Premium 2021 la doar 490 lei disponibil la recepția centrului.
Surse:
1.Lector universitar dr. Rață Mihaela – Anatomie funcțională și biomecanică, Curs studii de licență, Editura Alma Mater, Bacău, 2014
2.Asist. Univ. Dr. Liviu Ojoga, Dr. Ștefan Georgescu – Teste clinice în patologia ortopedică a umărului, Revista medicală română – Volumul LVIII, Nr.3, 2011
3.Blandine Calais-Germain – Anatomie pentru mișcare 1, Editura Polirom, 2009
4.Florina Ligia Popa –Abordarea în scop diagnostic și terapeutic a umărului dureros, Acta Medica Transilvanica, 2013
Autor: Fizioterapeut Teodorescu Mădălina-Ionela
Related Posts
Ce este ecografia Doppler a vaselor cervicale?
Ecografia Doppler a vaselor cervicale este o procedură sigură, nedureroasă, care...
Artrita Reumatoidă
Cum definim Artrita Reumatoidă Este o boală des întâlnită ce afectează...
WorkTape va oferi tratament gratuit supraviețuitorilor din Colectiv
WorkTape România este alături de familiile îndurerate în urma...
Importanța RECUPERĂRII RESPIRATORII în BPOC
În sezonul rece, mulți dintre noi avem anumite simptome ce se pot confunda cu o...