
Spondiloza cervicală
Spondiloza cervicală înseamnă procesul degenerativ al coloanei cervicale, deteriorarea și deshidratarea articulațiilor și inelelor intervertebrale, apariția osteofitelor (ciocurilor) și artroza vertebrel cervicale.
Manifestările clinice ale artrozelor intervertebrale sunt inconstante și imprevizibile. De multe ori cei vizați nu prezintă nici cel mai mic simptom.
Îmbătrânirea este unul dintre factorii majori întalnită în producerea spondilozei cervicale.

Un procent mare de pacienți au măcar un episod clinic de spondiloză cervicală, înainte de vârsta de 60 de ani.
Factorii care dispun la dezvoltarea spondilozei cervicale se numără și adoptarea unor poziții vicioase a coloanei cervicale, scăderea tonusului muscular, ereditarea, excesul de greutate, sedentarismul, deformarea unui disc intervertebral și chiar și fracturi mici la nivelul coloanei verterbrale.
Simptomele cele mai des întalnite sunt durerea și un grad variat de impotență functională; rar artrozele cervicale pot cauza complicații, o parte dintre acestea fiind specificie regiunii cervicale.
Durerea este simptomul dominat. Acesta poate îmbrăca doua aspecte: durerea locala și durerea radiculară.
Redoarea articulară este prezentă aproape întotdeauna după repaus prelungit și dispare dupa 10-15 minute de mișcare. Uneori poate însoți durerea.
Limitarea amplitudinii de
mișcare se instalează progresiv, iar sindroamele radiculare apar atunci cand
este prezenta compresia rădăcinilor nervoase.
Knetoterapia pentru spondiloza cervicală:
Kinetoterapia acționează asupra efectelor negative date de osteofite și de asemenea, îmbunătățește starea generală a pacientului.

Pentru o bună desfășurare a vieții de zi cu zi, este indispensabilă gimnastica să fie facută atât la începutul zilei, cât și în ultima parte a zilei, recomandat fiind, minim 10-15 minute pe zi.
Auto-masajul reprezintă un foarte bun ajutor pentru disparița senzațiilor de crepitație, dar să fie urmat de mișcările specifice de la nivelul capului. Ele pot fi executate și la locul de muncă, fără a fi nevoit ca pacientul să întrerupa activitatea profesională. Un atfel se masaj trebuie să dureze cca. 10-15 minute.
Aceste considerente, efecutate temeinic, pe o perioadă mai îndelungată, duce la dispariția simtomelor apărute la nivelul coloanei cervicale ( dureri, contrcturi musculare, stările de amețeală )
Trebuie luat în vedere că, mișcările efectuate la nivelul coloanei cervicale, trebuiesc efectuate cu mișcări cât mai lente și ochii trebuie sa fie deschiși pe tot parcursul exercițiilor.
Mobilizările pasive se vor executa de catre terapeut cu mișcări lente și în stadii evolutive, în funcție de starea pacientului. Se vor evita mișcările cu presiune crescută și timp îndelungat la nivelul articulaților intervertebrale, deoarece acestea măresc uzura articulară.
Cele mai de ajutor mișcări pasive sunt cele din poziția decubit și atârnat, deoarece participă la descărcarea coloanei vertebrale de greutatea corporală.
Specialiștii noștri de la WORK TAPE MEDICAL se întâlnesc zilnic cu astfel de afecțiuni, recomandarea noastra este de a începe din stadiile incipiente tratarea oricărei afecțiuni și de a merge la consultul medicului specialist pentru a beneficia de tratament de specialitate.
Autor: Fizioterapeut Alexandra Gavril
Bibliografie:
1.Rezuș Elena. REUMATOLOGIE. Iași: Editura „Gr. T. Popa” UMF, 2014
2. Elemente practice de diagnostic și tratament – Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton – Editura Medicală București – 1967
Related Posts
Utilizarea corectă a cârjelor
Pentru că mulți dintre pacienții noștri vin cu un membru imobilizat iar cârjele...
Artrita Reumatoidă
Cum definim Artrita Reumatoidă Este o boală des întâlnită ce afectează...
Recuperarea în CMT
Recuperarea în boala CMT (Charcot Marie Tooth) reprezintă unul din pașii...
PREMIUM CARD – cu ocazia aniversării a 3 ani de recuperare medicală bine făcută!
PREMIUM CARD - cu ocazia aniversării a 3 ani de recuperare medicală bine făcută...