Beneficiile fitness-ului sau “colăcei” vs “burdihan” (episodul 1)
Țin să menționez încă de la început că rândurile de mai jos sunt foarte “directe” și în mare măsură bazate pe propria experiență cu clienții/pacienții de 15 ani și dacă cineva se simte lezat este liber să-și argumenteze punctul de vedere printr-un comentariu sau poate va face o schimbare cât de mică în viața lui/ei.
În continuare veți citi un articol neconvențional scris de un fizioterapeut nonconformist. Nu voi intra în prea multe detalii tehnice pentru a înțelege esențialul. Nu de puține ori am auzit din partea celor care nu sunt prieteni cu sportul tot felul de argumente sau scuze penibile pentru a nu se apuca de un stil de viață sănătos care ar putea să le transforme viața.
Voi începe o serie de episoade și în primul episod voi enumera o parte din frazele care îmi “zgârie urechea” și le voi comenta pe fiecare în parte:
1.) “Nu am timp să fac fitness.”
De fapt, prioritatea ta nu este fitness-ul și ai alte obiceiuri care îți ocupă valorosul timp. Te-ai gândit să-ți gestionezi timpul tău liber, chiar dacă jobul tău îți consumă mare parte din zi? Ai un jurnal în care îți planifici timpul tău liber? Ai calculat cât timp stai zilnic la TV sau pe net? Ai calculat cât timp pierzi făcând lucruri care nu îți aduc plus valoare? Cred că înainte să-l arunci în față pe “nu am timp” ar fi bine să-ți faci ordine în viață și în cazul în care te complaci și nu vrei să faci o schimbare, atunci să-ți asumi faptul că într-o zi te vei îmbolnăvi și nu va fi vinovată “soarta”. Alegerea îți aparține, dar oricare ar fi ea nu mai rosti automat fraza “nu am timp”. Crede-mă, nu te crede nimeni!
2.) Tu faci fitness, dar ai “colăcei” în jurul taliei.
Cei care nu au voința de a face o schimbare, încearcă să le găsească “defecte” celor care fac fitness sau argumente care mai de care mai penibile. Fitness-ul nu este doar despre estetic, nu înseamnă că dacă faci sport automat trebuie să arăți perfect, dar cu siguranță ești cu un pas înaintea celor obezi și cu “burdihanul” la vedere. Chiar dacă “colăceii” din jurul taliei încă sunt vizibili, stilul de viață pe care l-ai însușit te va duce pe un drum din ce în ce mai bun și nu trebuie să pui presiune pe tine, doar pentru a le demonstra celorlalți ceva. Pe lângă beneficiile estetice care vor veni dacă vei fi disciplinat pe termen lung și vei avea grijă la partea de nutriție, fitness-ul ne aduce foarte multe beneficii: sănătatea oaselor și a articulațiilor, forța musculară, sănătatea mintală, flexibilitatea, sănătatea inimii, a plămânilor, calitatea somnului, îmbunătățirea sexului și multe altele.
Așadar, cârcotașii sunt invitați să studieze toate aceste beneficii și să le privească ca pe un cumul de factori benefici, ca un tot unitar și să aleagă “colăceii” în detrimentul “burdihanului”, cel puțin în prima instanță.
3.) Tu alergi, dar îți distrugi genunchii.
În privința “genunchiului alergătorului” sunt foarte multe soluții în ziua de azi, cum ar fi alegerea unei perechi de încălțăminte potrivite pentru ce sport faci sau alegerea unui teren care amortizează șocurile (de exemplu pământul în detrimentul asfaltului). Poate cea mai înțeleaptă alegere ar fi să începi cu distanțe foarte mici (1-2 km zilnic) și săptămânal să mărești câte puțin distanța pentru a se obișnui genunchii cu acest tip de efort, dar nu uita niciodată de stretching înainte și după efort. Totuși, tu ai alege o inimă obosită cu artere pline de colesterol pregătită de un AVC sau un genunchi dureros în primele luni de când ai început să faci sport pe care îl poți combate relativ ușor printr-o recuperare medicală bine făcută?
4.) Tu faci sport, dar tot o să mori.
Nu este negociabil faptul că “vom muri toți”, dar este foarte importantă calitatea vieții pe care o avem până la acel punct natural. La o anumită vârstă alegi să te plimbi prin spitale și să găsești vinovați în doctori și asistenți sau să te plimbi în natură cu nepoții alergând lângă tine? Vrei să fii un exemplu pentru cei din jur sau o povară? Chiar nu ai un pic de ambiție să ieși din zona ta de confort? “Zonă” care îți creează mereu probleme și cauți alți vinovați. Dacă tu nu poți avea grijă de sănătatea ta cu siguranță altcineva nu o va face. Meditează asupra vieții tale și apelează la un psihoterapeut pentru a reuși să alegi calea cea mai potrivită și înțeleaptă. Alege să îmbătrânești frumos și învață mereu ceva nou pentru a-ți antrena și creierul dacă nu vrei să se “stafidească” și să faci Alzheimer.
Voi reveni în curând cu următorul episod cel puțin la fel de sincer și direct. Până atunci nu uita că totul stă în puterile tale și schimbarea pleacă de la fiecare din noi!
Autor: Mihai Venedict
Related Posts
Kinetoprofilaxia
Întrebare: De ce să apelez la kinetoprofilaxie dacă nu mă doare nimic?...
Ce este IASTM și cum acționează asupra țesuturilor?
IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization) este o formă de...
Distrofia musculară
Distrofia musculară (DM) este caracterizată prin deteriorarea progresivă a...
Sindromul Hipoton 💪🧒👶
Tonusul muscular indică rezistența mușchilor când intră în contact cu forțe...