Evoluția fitness-ului de-a lungul istoriei
¨Fitness-ul este un concept relativ modern, apărut în secolul XIX, moment marcat de apariția primei săli moderne de fitness înființate în Bruxelles.
Exercițiul fizic a fost prezent în viața noastră încă din era preistorică, atunci când omul era nevoit să alerge distanțe lungi pentru a-și procura hrana, dar odată cu trecerea timpului, stilul de viață al oamenilor s-a schimbat, aceștia au devenit din ce în ce mai sedentari, iar acest lucru a condus în timp la apariția obezității, respectiv a unor probleme grave de sănătate. Din această cauză, interesul pentru exercițiul fizic a revenit nu doar din dorința de a lupta împotriva obezității, dar și din dorința de a ține la distanță îmbătrânirea.
Din acest motiv, oamenii de știință au început să inventeze diverse aparate care să faciliteze exercițiul fizic, unele dintre acestea fiind utilizate inițial în domeniul medical (kinetoterapie).
Unul dintre primele aparate a fost Gymnasticon, care a fost creat în 1796 de către Francis Lowndes, iar principalul său scop era antrenarea articulațiilor, fiind utilizat exclusiv în domeniul medical pentru tratarea reumatismului sau a gutei.Un loc important în istoria fitness-ului îl ocupă și Gustav Zander care a creat în secolul XIX, 27 de aparate destinate pentru a fi utilizate în recuperarea medicală, acestea facilitând mișcarea și în cazul persoanelor care prezentau anumite leziuni.
Principiul pe care se bazau aparatele lui Zander a fost acela al efortului progresiv prin care se aplica o sarcină din ce în ce mai mare asupra mușchilor pe parcursul efectuării mișcărilor. Aceste aparate au fost revoluționare pentru vremea respectivă întrucât permiteau efectuarea de exerciții pentru diverse grupe musculare și de asemenea, puteau fi ajustate în funcție de puterea sau rezistența fizică a fiecărei persoane.
Benzile de alergat au fost utilizate de-a lungul anilor în scop medical, pentru a diagnostica afecțiunile plămânilor și ale inimii. Prima bandă de alergare a fost inventată de Wayne Quinton și Dr. Robert Bruce în 1952. În 1968, un studiu publicat de dr. Kenneth Copper a prezentat principalele beneficii ale exercițiului aerobic, respectiv ale utilizării benzii de alergat, motiv pentru care popularitatea acesteia a crescut, începând să fie utilizate inclusiv în casă, nu doar în spitale și centre de recuperare medicală.
De la aparate rudimentare până la aparate inovative, ”lumea fitness-ului” a fost revoluționată de-a lungul trecerii timpului. În prezent ne putem bucura de săli de fitness echipate cu aparatură și cu accesorii diverse care ne permit să realizăm antrenamente diversificate în funcție de nevoile fiecărei persoane.
Autor: Diana & Mihai Venedict
Turul virtual 3D al centrului WorkTape Medical & Fitness AICI
Achiziționează acum Abonamentul voucher WorkTape Premium 2022 la doar 375 lei valabil tot anul de AICI
Specialiștii WORKTAPE FITNESS (antrenori personali certificați) dezvoltă tehnici de recuperare fizică, prin implementarea 𝐤𝐢𝐧𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞𝐢 𝐢𝐧 𝐟𝐢𝐭𝐧𝐞𝐬𝐬.
Întreg procesul este individualizat, interactiv și chiar distractiv.
Dacă te confrunți cu 𝐝𝐮𝐫𝐞𝐫𝐢 𝐜𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐞, alege cu încredere 𝐚𝐧𝐭𝐫𝐞𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐢𝐧𝐞, în urma unei evaluări gratuite care ne va permite să aflăm istoricul tău medical și condiția ta fizică actuală.
Bulevardul George Enescu 9C, WorkTape Medical, Botoșani, 0740.281.777
Related Posts
Recuperarea în leziunile de menisc
Leziunile de menisc reprezintă ruptura parţială sau totală a meniscului ce apare...
Recuperarea medicală în vertij
Vertijul este o iluzie de mișcare rotatorie - pacietul are senzația că se...
Kinetoprofilaxia
Întrebare: De ce să apelez la kinetoprofilaxie dacă nu mă doare nimic?...
Rolul Kinetoterapiei în viața de zi cu zi
Kinetoterapia numită și terapia prin mișcare vizează păstrarea calității vieții...