Importanța și beneficiile stretchingului
Ce este stretching-ul?
Stretching-ul este un exercițiu fizic fundamental pentru sănătate, în care un mușchi sau un tendon specific este întins în mod intenționat.
Stretching-ul are rolul de a menține mușchii flexibili, puternici și sănătoși.
Important de menționat este faptul că dacă facem aceste întinderi o singură dată, musculatura nu va atinge flexibilitatea ideală. Exercițiile de stretching se realizează lent și controlat, sincronizându-se cu respirația calmă pentru a se putea instala o stare de relaxare generală.
Beneficiile exercițiilor de stretching:
-reducerea tensiunii și durerii musculare;
-îmbunătățirea circulației sangvine;
-relaxarea musculară și psihică;
-reducerea riscului de accidentare;
-îmbunătățirea posturii corporale.
Importanța exercițiilor de stretching
Rolul acestor exerciții este că măresc limitele de întindere a mușchilor și articulațiilor și dezvoltă o rezistență a acestora și îi ajută să rămână flexibili.
În lipsa antrenamentelor cu greutăți, stretching-ul are capacitatea de a menține masa și forță musculară la un nivel bun.
În cazul sportivilor, stretching-ul reprezintă o componentă extrem de importantă în rutina de antrenament. Tipul și timpul de stretching ar trebui să fie adaptate nevoilor și tipului de sport al fiecărui individ, cu accent pe prevenirea accidentărilor, îmbunătățirea flexibilității și performanță optimă.
Stretching-ul dinamic– implică mișcarea mușchilor și articulațiilor printr-o gamă completă de mișcări. Este adesea folosit ca parte a rutinei de încălzire înainte de exerciții sau competiții. Stretching-ul dinamic ajută la creșterea fluxului sangvin, la îmbunătățirea coordonării musculare și la pregătirea corpului pentru o activitate intensă.
Stretching-ul static – implică menținerea unei poziții de întindere pentru o perioadă de timp, de obicei în jur de 15-30 de secunde. Acest tip de stretching este mai potrivit pentru finalul exercițiilor sau sesiunilor de antrenament pentru a ajuta la îmbunătățirea flexibilității și la reducerea tensiunii musculare. Stretching-ul static include întinderi la mușchilor ischiogambieri, cvadricepsului și a mușchilor gambei.
Stretching-ul pentru facilitarea neuromusculară proprioceptivă – este o formă mai avansată de stretching care implică o combinație de stretching static și contracții izometrice, dar se face adesea alături de un partener de antrenament sau de un antrenor.
Frecvența – sportivii ar trebui să includă stretching-ul în rutina zilnică. Este important de reținut că flexibilitatea este specifică sportului, așa că sportivii ar trebui să se concentreze pe un stretching specific grupurilor musculare relevante pentru tipul de sport practicat.
Prevenția overstretching-ului – deși flexibilitatea este importantă, sportivii ar trebui să fie atenți să nu facă stretching excesiv, ceea ce poate duce de asemenea la accidentări. Stretching-ul trebuie făcut cu control și într-un interval confortabil de mișcare. În concluzie, exercițiile de stretching sunt o metodă eficientă de creștere a amplitudinii articulare, a elasticității musculare, cu efecte vizibile asupra posturii și ajută la relaxarea generală a organismului.
Autor Fizioterapeut Teodora Vacaru
Bibliografie
Știința mișcării – Tudor Sbenghe
The Anatomy of Stretching – Brad Walker
Bazele generale ale kinetoterapiei – Mârza Dănăilă Doina
Related Posts
Efectele Negative ale Postului Intermitent / Intermittent Fasting: Ce trebuie să știi …🤔
Postul intermitent a câștigat popularitate ca strategie pentru pierderea în...
Leziuni ale ligamentului încrucișat anterior
Ligamentul încrucișat anterior este o bandă de țesut conjunctiv situat în...
Importanța și beneficiile stretchingului
Ce este stretching-ul? Stretching-ul este un exercițiu fizic fundamental...
Cum funcţioneză tehnicile neurodinamice în tratamentul durerilor lombare de origine radiculară?
Cum deosebim durerea de origine radiculară de alte dureri ? Durerea...