Kinetoterapia și dezvoltarea neuromotorie la bebeluși
Când vorbim despre dezvoltarea copilului, adesea vorbim despre etape de dezvoltare motorie. O etapă de dezvoltare reprezintă de fapt o abilitate motorie care este dobândită/ învățată de cei mai mulți copii în jurul aceleiași vârste.
Dar deseori, copilul are nevoie de o îndrumare pentru a atinge toate etapele de dezvoltare, atunci fizioterapeutul poate să vină în ajutor.
Când trebuie să ne prezentăm la un fizioterapeut?
-Dacă s-a constatat o întârziere în dezvoltare, adică o întârziere în controlul capului, în rostogolire și târâre.
-Dacă bebelușul face parte dintr-o categorie de risc: este prematur, din sarcină gemelară, este supraponderal, are musculatura moale (hipotonie) sau tonus crescut (hipertonie)
-Dacă în familie a mai existat cineva care a avut o dezvoltare întârziată, incompletă sau lentă, așa-numitul „copil leneș’’.
Pentru a determina cauza, copilașul are nevoie de o consultație și o evaluare completă făcută de un medic și mai apoi de un fizioterapeut, dar primul pas este mereu programarea într-un cabinet specializat.
În primele 9 luni de viață, bebelușul luptă contra gravitației, își descoperă corpul, se adaptează la un mediu nou, extern. În aceste 9 luni apare și dezvoltarea mișcării, acestea inițial sunt executate în mod reflex, din ce în ce mai mult, apoi sunt controlate voluntar.
Pentru o dezvoltare armonioasă, bebelușul trebuie să fie pregătit și din punct de vedere muscular să treacă peste anumite etape.
Despre asta este vorba de fapt în timpul ședintelor de recuperare, terapeutul va observa minusurile și mișcările care sunt făcute cu dificultate, astfel încât îi va crea condițiile necesare, forma mișcării realizându-se corect, fără o suprasolicitare e copilului.
Consultând oricare din multele tabele de dezvoltare motorie, nu trebuie să ne facem griji, chiar dacă este o întârziere de 1-3 săptămâni, bebelușii sunt supuși la stimuli externi diferit și au o maturizare a sistemului nervos diferită, important este ca aceștia să fie stimulați, iar dezvoltarea abilităților se realizează prin intermediul mișcării.
La Work Tape Medical te așteaptă o echipă de specialiști care iți vor ajuta bebelușul în descoperirea mediului cu ajutorul mișcării.
Autor: Fizioterapeut Zahiu Claudia
BIBLIOGRAFIE
“KINETOTERAPIE PRIN JOACĂ” – KOVACS ANDREA, ORADEA, 2020
FOTO TABEL: https://www.desprecopii.com/
Related Posts
Crioterapia în recuperarea medicală
Pentru a fi în ton cu vremea de afară cred că este oportun să...
Spatele plan
Spatele plan este o deficiență care constă din diminuarea, până aproape de...
Crampe musculare
Ce sunt crampele musculare? Crampele musculare sau cârceii apar ca urmare a...
FASCIQ-totul despre manipularea fasciei
Astăzi vom vorbi pe larg despre un subiect destul de interesant cum ar fi fascia...