Leziuni ale ligamentului încrucișat anterior
Ligamentul încrucișat anterior este o bandă de țesut conjunctiv situat în interiorul genunchiului împreună cu ligamenul încrucișat posterior. Aceste două ligamente sunt bine fixate de femur și tibie, formând o structură încrucișata în genunchi, care împiedică deplasarea oaselor înainte sau înapoi.
Acest ligament este cel mai frecvent afectat de la nivelul genunchiului. Aproximativ jumătate din aceste leziuni apar în asociere cu afectarea meniscului, a cartilajului articular,sau a altor ligamente. Lezarea acestuia apare cel mai des la persoanele care practică sport fie amator fie profesionist, care presupun schimbări de direcție, opriri, aterizări din săritură precum fotbal, rugby, gimanstica, arte marțiale,handbal etc. Ca incidență, sportivii de sex feminin au o predispoziție mai mare pentru astfel de incidente datorită diferențelor de condiție fizică, forță musculară și control neuromuscular.
După un astfel de eveniment sunt necesare câteva măsuri imediate pentru a preveni apariția edemului și a durerii. Acestea presupun repaus al genunchiului, aplicații de gheață local, bandaj elastic la nivelul articulației pentru o compresie ușoară și ridicarea piciorului mai sus decât nivelul corpului. După o examinare mai atentă a genunchiului de către medic și după efectuarea investigațiilor imagistice se recomanda tratamentul care poate fi nechirurgical sau chirurgical.
Tratamentul nechirurgical presupune alcătuirea unui program de recuperare ce cuprinde kinetoterapie, electroterapie și medicamentație antiinflamatoare. În funcție de gravitatea leziunii este nevoie de luni de recuperare, atent supravegheate de către un specialist.
Însă cele mai frecvențe sunt intervențiile chirurgicale ce vizează reconstrucția ligamentului și repararea posibilelor leziuni. Durată tratamentului în astfel de cazuri durează între 6-9 luni, chiar mai mult.
Obiectivele pentru acest tratament sunt
-evitarea extinderii leziuniilor existente
-creșterea stabilității genunchiului
-refacerea completă astfel încât pacientul să poate reveni la activitățile de zi cu zi desfășurate în mod normal.
La cabinet ne întâlnim cu astfel de cazuri fie că sunt sportivi profesioniști ori de ocazie, iar în majoritatea cazurilor leziunile se produc în timpul practicării unui sport. La WorkTape Medical Botoșani puteți beneficia de un tratament complet pentru recuperarea unei leziuni a ligamentului incucisat anterior fie neoperat, fie pre sau postoperator. Pentru programări sunați la numărul de telefon 0758 959 677 sau completați formularul online aici.
Autor: Fiziokinetoterapeut Lazăr Oana
Related Posts
Recuperarea în CMT
Recuperarea în boala CMT (Charcot Marie Tooth) reprezintă unul din pașii...
FASCIQ-totul despre manipularea fasciei
Astăzi vom vorbi pe larg despre un subiect destul de interesant cum ar fi fascia...
Sindromul de stres tibial
Sindromul de stres tibial (shin splints) este o afecțiune inflamatorie care...
Poliradiculonevrita
Poliradiculonevrita este o boală neurologică rară ce se caracterizează prin...