Neurofeedback și insomnia
Dacă în articolul precedent de 👉aici v-am prezentat informații generale despre terapia neurofeedback, acum a venit momentul să vă aduc în vedere pricipalele afecțiuni pentru care oamenii solicită neurofeedback la centrul Work Tape Medical.🏥
Insomnia este cea mai frecventă boală tăcută care afectează numeroși oameni pe perioade scurte sau lungi de timp😴. Somnul este esențial pentru a putea oferi organismului ocazia de a se reface și de a avea a doua zi energie suficientă pentru a desfășura toate activitățile dorite💤. Dacă obișnuiești să dormi doar câteva ore pe noapte acest lucru nu înseamnă neapărat că suferi de insomnie🌙. Programul de somn al unei persoane poate să varieze în funcție de vârstă, sex și particularități individuale în parte⏰. Spre exemplu, adulții au nevoie de 7-9 ore de somn👫, copiii între 9–12 ore de somn🧒, iar bebelușii ar trebui să doarmă în jur de 11–14 ore pe zi👶.
Cum recunoaștem simptomele insomniei?
Insomnia se poate instala chiar și atunci când persoana respectă în totalitate numărul de ore de somn. Printre cele mai comune simptome după care se poate recunoaște această boală se numără:
- dificultatea în a adormi,
- trezirea nocturnă în repetate rânduri,
- somn agitat și neodihnitor,
- iritabilitate,
- probleme de concentrare,
- stare generală de oboseală,
- probleme gastrointestinale.
Primul impuls, atunci când o persoană suferă de insomnie, este să obțină de la medic prescripție pentru somnifere💊. Acest lucru poate să producă o serie de efecte negative asupra sănătății, mai ales dacă somniferele sunt administrate în mod constant❌.
De ce neurofeedback?
Neurofeedback-ul poate fi o terapie excelentă care nu produce efecte negative asupra sănătății. Acest tip de terapie îmbină principiile psihoterapiei cu cele ale neuroștiinței, fiind o procedură prin care activitatea nervoasă de pe suprafața creierului pacientului este măsurată și se obțin informații în timp real🧠. Acest lucru implică aplicarea unor senzori pe cap, fără să fie necesar să se recurgă la intervenția chirurgicală sau proceduri dureroase. Practic, se identifică tiparele prin care activitatea creierului dezvoltă anumite comportamente, și astfel se poate interveni pentru a corecta obiceiurile care declanșează simptomele insomniei💡.
Ce este neurofeedback-ul?
Neurofeedback-ul este un tip de terapie prin care creierul este antrenat să se dezvețe de acelea tipare care distrug calitatea vieții și învață un comportament nou. În cazul nostru, capacitatea de a adormi mai ușor, fără a experimenta simptomele insomniei.
Neurofeedback este o terapie care a oferit și oferă rezultate foarte bune în cazul a numeroase tipuri de afecțiuni și tulburări psihologice🧘.
Cu toate acestea, trebuie să rețineți este că neurofeedback-ul nu este o terapie magică prin care se tratează insomnia într-o singură ședință🌟.
Cum te ajută neurofeedback-ul în insomnie?
Numeroase cercetari științifice au arătat că diferite valori de activitate nervoasă pot fi favorizate prin condiționare operantă, adică este posibil ca acestea să fie controlate de persoane printr-un sistem de stimulare. În același mod în care psihoterapia consolidează apariția unor comportamente și diminuează apariția altora, neurofeedback-ul funcționează într-un mod similar🧩.
Cu ajutorul neuroterapeutului se va crea un parcurs al întregului plan de terapie care este personalizat pentru fiecare persoană în parte. De asemenea, este posibil ca un pacient să urmeze un număr mai mare de ședinte în timp ce alții vor avea nevoie de câteva sesiuni💆.
Neuroterapeutul stabilește o primă ședință în care se vor discuta despre cele mai importante aspecte și se stabilește un număr de ședințe care trebuie urmate astfel încât terapia să fie cât mai eficientă. După câteva ședințe, pacientul observă că adoarme mai ușor, că nu experimentează acele stări de oboseală continuă, să se îngrijească în fiecare zi și nu în ultimul rând, că starea sa de spirit este cu mult mai bine😌.
Începând cu iulie 2023 avem sistemul de Neurofeedback ILF la Work Tape Medical, metoda Othmer fiind în premieră la Botoșani și aplicată de către neuroterapeutul Mihai Venedict.
Autor: Mihai Venedict
Bibliografie:
Mayo Clinic. (n.d.). Insomnia – Symptoms & causes. [Online]
NHS. (n.d.). Insomnia. [Online]
Cassoff, J., Knäuper, B., Michaelsen, S., Gruber, R., & Gallagher, R. (2016). A Randomized Controlled Trial of Cognitive-Behavioral Therapy for Insomnia: Effects on Comorbid Anxiety and Depression Among Older Adults. Journal of Cognitive Psychotherapy, 30(2), 93–106. [Online]
Imagini: Canva
Related Posts
SCLEROZA MULTIPLĂ
Scleroza multiplă este o boală progresivă, care afectează sistemul nervos...
Reflexoterapia
Reflexoterapia acționează direct asupra sistemului nervos, echilibrând și...
Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este o stare a oaselor în care acestea își pierd densitatea...
Kinetoterapia și dezvoltarea neuromotorie la bebeluși
Când vorbim despre dezvoltarea copilului, adesea vorbim despre etape de...