
Sindromul de Tunel Carpian
Canalul carpian (Canalis carpi), numit de chirurgi tunel carpian, este un canal osteofibros situat la nivelul articulației radiocarpiene, pe fața anterioară (sau palmară) a carpului, prin care se face comunicarea între antebraț și regiunea profundă a palmei. Prin canalul carpian trec nervul median și tecile sinoviale ale tendoanelor mușchilor flexori ai degetelor.
Sindromul de Tunel Carpian (STC) reprezintă o afecțiune care apare atunci când nervul median este comprimat sau iritat.

SIMPTOME
– durere cu caracter mocnit (ca o arsură), cu amorțeală și furnicături la nivelul feței palmare și al degetului mare, indexului, degetului mijlociu și jumătății laterale al degetului inelar;
– amplificarea durerilor pe timpul zilei, când pacientul face activități care necesită flexie/extensie accentuată sau mișcări repetitive de flexie+extensie la nivelul încheieturii pumnului;
– durerea și amorțeala de la nivelul mâinii pot iradia în antebraț sau pe fața palmară a pumnului;
– ameliorarea simptomelor dacă pacientul scutură de câteva ori mâna sau schimbă poziția acesteia;
– tumefierea mâinii, iar tegumentele pot fi uscate sau reci;
– în stadiile tardive, amorțelile pot deveni permanente și apar deficite motorii cu scăderea progresivă a forței musculare, pacientul pierzându-și dexteritatea.
TRATAMENTUL constă în:
1. FIZIOTERAPIE
Deep Oscillation – este o metodă terapeutică ce utilizează oscilații electromagnetice pentru a stimula țesuturile. Această tehnică influențează colagenul și îmbunătățește troficitatea țesuturilor, facilitând procesele de vindecare și reducând disconfortul în sindromul de tunel carpian.
Terapia cu ultrasunete – în tratamentul sindromului de tunel carpian vizează reducerea inflamației și îmbunătățirea circulației locale prin aplicarea undelor sonore de frecvență înaltă. Aceasta contribuie la diminuarea durerii și la accelerarea vindecării țesuturilor.
Cryo terapia – implică utilizarea aerului rece uscat pentru a reduce edemul și a atenua durerea în zona afectată. Cryo terapia influențează metabolismul celular și are efect analgezic, contribuind astfel la gestionarea simptomelor asociate sindromului de tunel carpian.
2. KINETOTERAPIE
Kinetoterapia constă în:
– exerciții specifice pentru îmbunătățirea flexibilității și forței musculare în zona încheieturii și a mâinii. Exercițiile de întindere contribuie la eliberarea tensiunii din zona afectată;
– tehnicile de mobilizare articulară, care vizează restabilirea amplitudinii normale de mișcare în încheietura mâinii. Aceste manevre ajută la reducerea rigidității și îmbunătățesc flexibilitatea.

CONCLUZII
În ciuda provocărilor aduse de sindromul de tunel carpian, terapiile precum Ultrasunetul, Cryo terapia și Deep Oscillation oferă alinare prin reducerea inflamației și îmbunătățirea circulației locale. În plus, kinetoterapia, cu exerciții și tehnici de mobilizare articulară, joacă un rol crucial în îmbunătățirea flexibilității și forței musculare, contribuind la gestionarea simptomelor și facilitând procesele de vindecare.
Vă așteptăm la WorkTape Medical pentru a beneficia de o recuperare medicală bine făcută!
Botoșani: Telefon:
0758.959.677/0331.404.367
#Worktapemedical – Recuperare medicală bine făcută!
Fizioterapeut: Luca Alice-Lavinia
Related Posts
Kinetoterapia stresului – concept unic în România
Kinetoterapia stresului este un concept unic în România și acesta poate fi...
Lympha Press Optimal -drenajul limfatic cu ajutorul presoterapiei
Lympha Press Optimal este noul sistem de terapie adus la WorkTape Medical, cu...
Kinetoterapie la WorkTape Medical Botoșani
Kinetoterapia este un tip de gimnastică medicală, care înseamnă, etimologic,...
Torticolisul la bebeluși – cum îl descoperim și cum îl tratăm?
Torticolisul muscular congenital (TMC) este a treia cea mai frecventă afecțiune...