Traumatismele la nivelul genunchiului
Traumatismele de la nivelul genunchiului provoacă deseori luxații/rupturi ale ligamentelor externe (colateral, medical și lateral) sau interne (încrucișat anterior și posterior) și leziuni ale meniscului.
Cauzele traumatismelor apărute la genunchi
Structurile localizate în principal în afara articulației și care ajută la stabilizarea genunchiului includ mușchii (ex. cvadriceps, semimembranos), inserțiile lor (ex. pes anserinus) si ligamentele extracapsulare. Ligamentul colateral lateral este extracapsular, iar ligamentul colateral medial (tibial) are o porțiune superficială extracapsulară și o porțiune profundă care face parte din capsula comună.
Structurile articulației genunchiului care oferă stabilitate includ capsula comună si ligamentele încrucișate posterior si anterior. Meniscul medial și meniscul lateral sunt structuri intraarticulare cartilaginoase care oferă absorbția șocului și stabilizarea limitată a articulației. Dintre structurile articulației genunchiului, cel mai frecvent afectate de leziuni sunt ligamentele colateral medial și încrucișat anterior. Cel mai frecvent mecanism pentru lezarea ligamentelor genunchiului este o forță medială, spre interior, de obicei acompaniată de o rotație externă și flexie (cum ar fi in cazul unui placaj in fotbalul american). În astfel de cazuri ligamentul medial colateral este de obicei lezat, urmat de ligamentul încrucișat anterior și apoi de meniscul medial. Următorul mecanism lezional ca frecvență este o forță externă, afectând de obicei ligamentul colateral lateral, ligamentul încrucișat anterior sau pe ambele. Forțele anterioare sau posterioare si hiperextensia au de obicei ca rezultat lezarea ligamentelor încrucișate. Purtatul de greutăți și rotația în momentul leziunii predispun la leziuni ale meniscurilor.
Simptomele traumatismelor apărute la nivelul genunchiului
Simptomele apărute în urma traumatismelor includ:
– durere
– instabilitate
– blocarea articulației (la leziunile meniscului)
– inflamație
– spasm muscular
Diagnosticarea traumatismelor de la nivelul genunchiului
Diagnosticul se stabilește în urma examenului fizic, dar în cele mai multe cazuri prin RMN sau artroscopie. Alte leziuni pot fi evaluate prin diverse manevre.
Pentru testul Apley, examinatorul flexează la 90 grade genunchiul pacientului, acesta aflăndu-se în decubit ventral. Apariția durerii în timpul compresiei și rotației genunchiului sugerează o lezare a meniscului. Durerea în timpul compresiei și rotației genunchiului sugerează o leziune la nivelul ligamentelor sau capsule articulare. Pentru evaluarea ligamentelor colaterale laterale și mediale, pacientul este examinat în decubit dorsal, cu genunchiul flexat la aproximativ 20 grade și mușchii poplitei relaxați. Examinatorul pune una dintre mâinile sale peste partea genunchiului opusă ligamentului care este testat. Cu cealaltă mână, examinatorul prinde călcâiul și îndoaie partea inferioară a piciorului către examinator – pentru a testa ligamentul collateral medial sau spre interior – pentru a testa ligamentul colateral lateral. Instabilitatea moderată după o leziune acută sugerează că meniscul sau un ligament încrucișat este rupt, ca și ligamentul colateral.
Tratamentul traumatismelor de la nivelul genunchiului
Tratamentul pentru traumatismele de la nivelul genunchiului este reprezentat de pansamentul gipsat sau orteză, kinetoterapie, fizioterapie, iar pentru cazurile severe, intervenția chirurgicală.
- Pentru reducerea inflamației putem folosi Cryoair, un aparat cu aer rece uscat
- Bandajări neuromusculare pentru stabilitatea genuchiului
- Deep Oscilation, Care Therapy – aparatură ultra modernă și unică în județul Botoșani
- Exercițiile de kinetoterapie
Majoritatea cazurilor cu grad I și II moderate și ușoare pot fi tratate inițial cu terapia RICE și imobilizare în flexie la 20 grade cu o atelă special. Marea majoritate a cazurilor de grad III și II severe, dar și cele mai multe leziuni ale meniscurilor necesită aparat gipsat timp de mai mult de 6 săptămâni. Cu toatea acestea, unele leziuni de gradul al III lea pe ligamentul colateral medial, ligamentul încrucișat anterior și meniscuri necesită reparare chirurgicală artroscopică.
Bibliografie
Autor: Fizioterapeut Dănuț Mircescu
Related Posts
Neurofeedback și insomnia
Dacă în articolul precedent de 👉aici v-am prezentat informații generale despre...
Importanța și beneficiile stretchingului
Ce este stretching-ul? Stretching-ul este un exercițiu fizic fundamental...
Parapareza spastică
Parapareza spastică este o afecțiune neurologică ce se caracterizează prin...
SINDROMUL PIRIFORM
Piriformul este un mușchi mic, profund, situat în regiunea fesieră a membrelor...