Trohleoplastie patelară
Genunchiul este una dintre cele mai mari și mai complexe articulații ale corpului. Este asemănător ca funcție unei balamale și este responsabil de susținerea greutății corpului în timpul mersului, precum și de realizarea mișcărilor de bază pentru activitățile de zi cu zi cum ar fi mersul, alergatul, așezatul sau ridicatul în picioare. Oasele care alcătuiesc articulația genunchiului sunt:
- Tibia, osul gambei și fibula, osul mai subțire alăturat;
- Femurul, osul coapsei;
- Rotula.
Capătul femurului și capătul tibiei formează împreună o articulație de tip balama. Capetele osoase sunt acoperite de un strat neted de cartilaj articular. Acest cartilaj favorizează o mișcare lină în articulație. Pentru a proteja acest strat neted de cartilaj, există între capetele osoase 2 structuri cu rol de amortizor denumite meniscuri, unul pe partea internă și celălalt în partea laterală a articulației. Împreună cu cartilajul articular, meniscurile preiau socurile transmise în articulație la impactul piciorului cu solul.
Mușchii și tendoanele acestora contribuie la realizarea mișcărilor articulației. Mușchiul este legat de os prin intermediul tendonului. Când mușchiul se contractă acesta va trage de tendon, iar forța se va transmite osului realizând mișcarea în articulație. Exista 2 grupe musculare importante care contribuie la mișcările genunchiului:
- Mușchiul cvadriceps situat în partea din față a coapsei și genunchiului, realizând întinderea piciorului.
- Mușchii ischiogambieri situați în partea din spate, realizează îndoirea piciorului.
Genunchiul are 4 ligamente importante:
- Ligamentul Încrucișat Anterior LIA care este localizat în centrul articulației.
- Ligamentul Încrucișat Posterior LIP este localizat de asemenea în centrul articulatiei.
- Ligamentul Colateral Medial LCM asigură stabilitatea pe partea internă a genunchiului.
- Ligamentul Colateral Lateral LCL asigură stabilitatea pe partea laterală a genunchiului.
Exista 2 tendoane importante la nivelul genunchiului:
- Tendonul cvadricipital care este situat în partea din față, deasupra rotulei și conectează mușchiul cvadriceps de rotulă.
- Tendonul rotulian situat imediat sub rotulă, conectează rotula de tibie.
Patela (rotula) se situează în partea anterioară a genunchiului înaintea feței patelare a femurului. De formă plată, triunghiulară, situată cu baza în sus, prezinta:
- Fața anterioară convexa, rugoasă.
- Fața posterioară sau articulară, are la mijloc o creastă osoasă verticală și două suprafețe netede concave, cea laterală fiind mai largă și mai excavată.
- Baza privește în sus.
- Vârful ușor rotunjit, este orientat în jos.
Ce este trohleea genunchiului?
Pe măsură ce vă îndoiți și vă îndreptați piciorul, rotula sau genunchiul alunecă într-un șanț la nivelul capătul osului coapsei (femur) cunoscut sub numele de șanțul trohlear al femurului. Principala funcția a rotulei este de a crește puterea mușchiului cvadriceps care întinde (îndreptă) genunchiul. Concavitatea trohleei oferă un canal pentru ca rotula să urmărească ușor în interior pe măsură ce genunchiul se îndoaie, oferind în același timp stabilitate suplimentară a genunchiului. Fără trohlee, rotula ar aluneca pe o parte a genunchiului, rezultând o afecțiune cunoscută sub numele de instabilitate patelară sau luxație.
Ce este displazia trohleară?
Un șanț trohlear cu formă anormală este cunoscut sub numele de displazie trohleară și este unul dintre principalii factori care cauzează luxaţia rotuliană. În această stare trohleea poate fi, fie plată sau în formă de cupolă. Trohleea este prea puțin adâncă pentru rotulă, prin urmare nu oferă suportul osos normal pentru stabilitate, determinând alunecarea rotulei din şanţ sau dislocare. Displazia trohleară provoacă, de asemenea, dureri de genunchi în timpul activităților care implică îndoirea genunchiului, cum ar fi urcarea sau coborârea scărilor sau alergarea.
Ce este trohleoplastia?
Trohleoplastia este o procedură chirurgicală prin care se creează un şanţ în trohlee, prevenire a luxațiilor recurente ale rotulei și durerii.
Procedura de trohleoplastie este o remodelare a unei trohlee anormale. În mod ideal, trohleea are forma unui „V” sau „U”, dar pentru multe persoane cu instabilitate patelară, trohleea este plată sau inegală. Scopul trohleoplastiei este de a crea o trohlee cu o formă mai normală, care să permită rotulei să se potrivească corect.
În timpul intervenției chirurgicale, cartilajul trohleei este ridicat în siguranță de la osul subdiacent. Osul suplimentar este îndepărtat și osul rămas este remodelat pentru a crea un șanț care să se potrivească cu forma rotulei. Cartilajul este apoi turnat pentru a se potrivi noului șanț și ținut pe loc cu sutură resorbabilă și ancore de sutură.
Pe lângă remodelarea osoasă a trohleei, trebuie efectuată în același timp o intervenție chirurgicală de reechilibrare a țesuturilor moi. Există un ligament pe porțiunea interioară a rotulei numit ligament patelo-femural medial sau MPFL, care se întinde și devine incompetent în instabilitatea recurentă. În schimb, un ligament de pe porțiunea exterioară a rotulei, numit retinacul lateral, devine excesiv de strâns. Astfel, ori de câte ori se efectuează o trohleoplastie, se efectuează și o reconstrucție MPFL și o alungire laterală a retinaculare pentru a reechilibra aceste ligamente și a optimiza stabilitatea rotulei.
Recuperarea postoperatorie
După o intervenție chirurgicală sunt recomandate ședințele de fizioterapie, de kinetoterapie şi masaj pentru consolidarea articulațiilor și mușchilor, astfel încât genunchiul să își recapete mobilitatea, iar musculatura să își recapete forța necesară. De obicei, recuperarea durează câteva luni până când pacientul este apt pentru activitățile sportive.
Faza I
Reprezintă faza inițială postoperatorie și în mod normal dureaza 1-3 saptămâni. În prima saptămână postoperatorie se recomandă repaus total, poziție proclivă a genunchiului aflat în extensie, gheață local. În toată această perioadă pe membrul operat o sa purtați o orteză, pe care nu trebuie sa o scoateți nici macar în somn.
Faza II
Se trece în faza a II-a a recuperării atunci când nivelul durerii permite progresia exercițiilor și când extensia totală a genunchiului este atinsă, iar flexia este egala cu cel putin 60 de grade.
In aceasta faza se urmaresc:
- Combaterea durerii și inflamației;
- Raza de mobilitate de la 0 la 90 de grade;
- Contracție bună a cvadricepsului;
- Încărcare completă cu orteză de genunchi;
- Bicicletă staționară în recuperarea zilnică;
- Concentrare pe activitatea cvadricepsului (folosind electrostimulare).
Faza a III-a se urmaresc:
- Mobilitate totală;
- Mers fară sprijin cu folosirea susținerii rotuliene;
- Aerobic 20-30 minute pe zi;
- Imobilizarea rotulei se face doar când urmează activități cu risc crescut de accidentare.
Faza a IV-a
Această fază urmarește balansul, durata efortului fizic, antrenamente sportive specifice. Are un pachet extrem de variat de exercitii (sarituri intr-un picior, cu picioarele apropiate, departate) desprinse din aerobic.
În programul de recuperare, centrul WorkTape Medical recomandă pe lângă ședințele de kinetoterapie și utilizarea CareTherapy, procedură cu efecte extrem de benefice, precum efect: antialgic, antiinflamator, de biostimulare, de creștere a vascularizării și de îmbunătățire a mobilității. O altă recomandare pe parcursul acestor zile de tratament, am adăugat bandajări neuromusculare cu tehnici specifice, atât pentru cicatrici, cât și pentru stabilizarea articulației, cu rol asemănător unei orteze.
Autor: Fizioterapeut Roxana Caruceru
Bibliografie:
- Sursa1: https:///instabilitatea-rotuliana/
- Sursa2: https:///luxatia-de-rotula/
- Sursa3: https:///ars-medici/tratamentul-luxatiei-laterale-de-patela-16101
- Sursa4: https:///pmc/articles/PMC3308670/
- Sursa5: https:///anatomia-genunchiului/
- Sursa6: https://www.chirurgieartroscopica.ro/anatomia-genunchiului/
- Sursa7: https:///fiziokinetoterapia-explicata/protocoale-recuperare/protocoale-recuperare-genunchi/
Related Posts
Despre degerături…
Statul în frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de...
“Recuperarea în artroplastia genunchiului”
Protezarea articulației genunchiului sau artroplastia genunchiului se...
Terapia Shockwave
Terapia Shockwave este acea terapie care nu doar că ajută în vindecarea...
TOYBOARD – CE NE ADUCE NOU?
Plăcile de echilibru au fost concepute pentru efectuarea unei palete largi de...