
Bandajarea Neuromusculară (Medical Taping)
Cea mai nouă metodă de tratament în recuperarea medicală și medicina sportivă – Bandajarea Neuromusculară (Medical Taping)
Astăzi, foarte mulți profesioniști din întreaga lume (kinetoterapeuți, fizioterapeuți, medici) folosesc metoda Medical Taping (Bandajarea Neuromusculară) ca și tratament unic sau complementar în practica lor de zi cu zi. Pentru mulți dintre ei, această metodă a devenit esențială în tratarea pacienților (sportivi, copii, adulţi, vârstnici, pacienţi în perioada de recuperare/ posttraumatică/ postoperatorie/ postnatală, etc.).
Acest tratament este indicat pacienților care dispun de următoarele afecțiuni:
- Afecțiuni ortopedice și posttraumatice:
luxații, entorse, fracturi, tulburări de statică vertebrală (scolioze, cifoze), picior plat, etc.
- Afecțiuni reumatismale degenerative articulare:
spondilartrozele, coxartrozele, gonartrozele, artrozele mâinilor, picioarelor, etc.
- Afecțiuni reumatismale degenerative abarticulare:
periartritele scapulohumerale, coxo-femurale, epicondilitele, calcaneitele, etc.
- Afecțiuni neurologice periferice:
nevralgii și nevrite, dureri din diferite cauze: hernii de disc cervicale, toracale, lombare, etc.
- Afecțiuni neurologice central sechelare:
după traumatisme cerebrale sau accidente vasculare cerebrale (hemoragice sau trombotice): hemiparezele, paraparezele, hemiplegii, etc.
- Dureri postherpetice
- Ginecologie: dureri menstruale, mastopatie fibrochistică, dureri postnatale.
Scurtă descriere a metodei
Bazele metodei Medical Taping au fost puse în Japonia și Coreea în anii 1970, având la bază metoda Kinesio® Taping. În acea perioadă, metodele de bandajare elastică au fost dezvoltate pe baza științei mișcării (Kinesiologia) și a activității mușchilor, fiindcă ambele – mișcarea și activitatea musculară sunt esențiale în menținerea și restabilirea sănătății. Conceptul din spatele acestei teorii este că mușchii contribuie atât la mișcarea corpului, cât și la buna circulație a sângelui, sistemului limfatic, reglarea temperaturii corpului, etc. Metoda de tratament Medical Taping a fost implementată și dezvoltată în Europa de peste 15 ani. După repetate studii și cercetări ale specialiștilor olandezi, astăzi metoda Bandajării Neuromusculare are la bază manuale de speciliatate, cu diverse tehnici de aplicare pe numeroase afecțiuni.
Cum acționează?
Atunci când mușchii sunt tratați cu o bandă kinesiologică Cure Tape, aceasta va activa procesul de vindecare a organismului. Elasticitatea benzii aplicate este asemănătoare cu elasticitatea pielii, ceea ce permite crearea un efect de “lifting” sau “ridicare” în stratul epidermei. Datorită acestui efect, se creează mai mult spațiu în zona subcutanată, unde sunt localizați diferiți receptori, vase sangvine și limfatice.
Efectul de “lifting” al benzii Cure Tape pe piele îmbunătățeste circulația sangvină subcutanată și drenajul limfatic. Astfel, se stimulează deschiderea vaselor limfatice, iar presiunea asupra receptorilor durerii se reduce considerabil. Efectul creat între bandă și piele permite mișcarea fiziologică, activându-se astfel procesul de autovindecare a organismului. Cu alte cuvinte, banda kinesiologică facilitează exact aceleași procese pe care le-ar facilita și organismul în condiții optime. Prin aplicarea benzii kinesiologice Cure Tape, utilizând diferite tehnici, efectele care pot fi obținute pot fi încadrate în următoarele categorii:
- Ameliorarea durerii;
- Îmbunătățirea funcției muscular prin reglarea tonusului muscular;
- Susținerea funcției articulare (creșterea stabilității, influențarea direcției mișcării, poziției articulațiilor, stimularea proprioceptivă, etc.);
- Neutralizarea congestiei circulației sanguine şi ameliorarea drenajului limfatic;
- Influențarea neuroreflectorilor.
Avantajele aplicării benzii kinesiologice Cure Tape
- Spre deosebire de benzile sau feşele inelastice uzuale, banda kinesiologică Cure Tape deţine o elasticitate similară cu cea a pielii umane (130%-140%) și permite mișcarea – astfel, declanșând procesul propriu al organismului de autovindecare.
- Poate fi utilizată pentru o multitudine de afecțiuni pe un spectru larg de pacienţi (sportivi, copii, adulţi, vârstnici, bebeluși, pacienți în perioada de recuperare / posttraumatică/ postoperatorie/ postnatală, etc.).
- Aplicată corect, banda are efecte aproape imediate ( ameliorează durerea).
- Acționează ca un tratament permanent – 24 / 7.
- Este rezistentă la apă și poate fi purtată între 3 și 7 zile.
- Având un adeziv acrilic, hipoalergic și o textură din bumbac, banda kinesiologică Cure Tape permite pielii să respire și nu provoacă iritații.
- Este mai eficientă decât metodele clasice pentru tratarea anumitor afecțiuni (ex: traume pelviene, fisuri de coaste, rupturi musculare, edem în zone dificile, cicatrici, țesut fibrotic, luxația rotulei, etc.).
- Tratamentul cu benzile kinesiologice Cure Tape este accesibil ca și preț pentru pacienți.
În România, Medical Taping este încă o metodă nouă de tratament în recuperarea medicală, medicina sportivă (și nu numai), dar care a început să fie însușită, practicată din ce în ce mai mult de către specialiști.
Related Posts
Efectele benefice ale kinetoterapiei, masajului și bandajării neuromusculare
Efectele kinetoterapiei: ῼ refacerea forței musculare și creșterea rezistenței...
Pintenul calcaneean și recuperarea medicală
Pintenul este o osificare patologică și dureroasă a punctului de atașare a...
Importanța kinetoterapiei și masajului la graviduțe
Kinetoterapia se definește ca terapie prin mișcare efectuată prin programe...
Nevralgia cervico-brahială
Acest diagnostic reprezintă o afecțiune mai des întâlnită decât ne putem...