
Fractura de col femural
Fractura de col femural este una dintre afecțiunile specifice vârstei a treia, iar importanța acesteia o vedem prin consecințele ei atât imediate cât și pe termen lung.
Ea apare mai frecvent la femei decât la bărbați, fiind în relație directă cu osteoporoză, care fragilizează oasele, predispunându-le la fracturi.
Cauza cea mai frecventă fracturii de col femural este deteriorarea calității osului în cadrul procesului normal de îmbătrânire.
Pentru a împiedica acest lucru, se recomandă în primul rând, un mod de viață activ, cu practicarea a minim 30 minute de mișcare ușoară zilnic, o alimentație bogată în proteine, lactate, fructe și legume dar și evitarea consumului excesiv de alcool și tutun.
De asemenea, orice adult peste 40 de ani trebuie să fie conștient că orice fractură poate fi un semn de avertizare pentru osteoporoză. Așadar, el trebuie să își facă testele necesare pentru a vedea dacă are această afecțiune și de a urma un tratament corect.
Evoluția și prognosticul depind de afecțiunile anterioare ale pacientului și abia apoi de tipul fracturii, cu sau fără deplasare, fractura de col putând decompensa un diabet zaharat, o insuficiență cardiacă sau o altă afecțiune cronică.
Fracturile fără deplasare au o evoluție mai bună, deși nu sunt întotdeauna scutite de complicații tardive; fracturile cu deplasare nu se vor consolida niciodată fără tratament, și chiar după un tratament bine efectuat pot evolua către o complicație.
Definindu-le, fracturile de col femural reprezintă lipsa de continuitate osoasă incompletă sau completă (cu sau fără deplasare) la nivelul colului femural.
Fracturile colului femural ocupă un loc aparte în traumatologia osteoarticulară datorită frecvenței lor crescute, a dificultăților terapeutice și a complicațiilor de ordin general și local care pot să apară în timpul evoluție.
Ca și frecvență fracturile colului femural se întâlnesc frecvent în practică; după unele statistici frecvența lor este de 10% din totalul fracturilor (Radulescu), 6% (Bruns) și 5,2% (Kaplan).
Dacă ne raportăm la sex, aceste fracturi se întâlnesc mai frecvent la femeile în vârstă, care sunt mai puțin active și mai expuse la osteoporoză, decât la bărbați.
În raport cu vârsta, toate statisticile menționează faptul că frecvența fracturilor colului femural crește cu vârsta, 75% din fracturi survin după 60 de ani.
Pentru înțelegerea mecanismului de producere a fracturilor colului femural sunt necesare revederea unor noțiuni de anatomie privind structura extremității superioare a femurului.
Dupa 60 de ani asistăm la o resorbție a traseelor osoase, încât la bătrâni apare o zonă de rezistență mecanică scăzută, ceea ce face ca fracturile să fie mai frecvente după această vârstă.
Vorbind de simptomatologie, primul simptom este durerea care este spontană sau provocată prin apăsare în regiunea inghinală sau trohanteriană, este prezentă în toate cazurile.
Fiind principalul simptom pentru care pacienții se prezintă la medic, avem o gamă foarte variată când vine vorba de a stopa și ameliora durerea, acestea sunt terpii noi, inovatoare, cu efecte imedite și rezultate neașteptate din partea pacienților. Câteva exemple: Care Therapy, Deep Oscilation, Elongații, Cryoair, etc.
Impotența funcțională poate să fie totală când bolnavul nu poate ridică călcâiul de pe planul patului sau , relativă când bolnavul încercând să facă flexia coapsei și a gambei , călcâiul se târăște pe planul patului . Când fractura este angrenată miscarile active sunt posibile dar nu trebuie insistat pentru că pot să ducă la dezangrenarea fragmentelor.
Pentru impotența funcțională sunt dedicate exercițiile, gimnastica medicală, o gama la fel de variată și programe special concepute și personalizate pentru fiecare pacient în parte.
Atitudinea vicioasă, a membrului de partea fracturii este în funcție de tipul de fractură. În fractura subcapitală și mediocervicală neagrenată, membrul este în adducție față de planul median al corpului și în rotație externă cu marginea laterală a piciorului pe planul patului . Rotația externă poate să fie corectată , dar se reproduce imediat.
Fracturile angrenate prezintă o porție fixă nemodificată.
Scurtarea membrului este evidentă când fractura este dezangrenată. Marele trohanter se palpează deasupra liniei orizontale bitrohenteriene, care în mod
Pentru acestea recomndările sunt:
– scăderea în greutate, chiar sub greutatea ideală ;
– evită mersul pe teren accidentat si scări ;
– evită șchiopătarea controlul mental al mersului;
– evită ortostatismul și mersul prelungit;
– de cel puțin două ori pe zi se va păstra un repaus la pat, cu membrele inferioare întinse ;
– sprijin în baston pe distanțe mai lungi;
– mers zilnic pe bicicletă sau rulare la bicicleta fixa;
– de două ori pe zi va efectua gimnastica prescrisă pentru mobilitate și tonifiere musculară;
– corectarea scurtimii membrului inferior (daca depășește doi centimetri);
– încălțăminte cu tocuri moi;
Tratamentul medicamentos are un rol important în tratare, vindeacare, calmare, însă tratarea prin fizioterapie este cea mai bună alegere, în cadrul centrului WorkTape Medical dispunem de o varietate de metode și tehnici prin care recuperarea este mult mai ușoară și mai rapidă.
Iar pentru că ne place să ne bucurăm pacienții, am prelungit campania abonamentelor Work Tape Medical 2023 la prețul redus de 490 lei (de la 790) până la sfârșitul lunii octombrie pentru cei care ne-au trecut pragul măcar o dată!
Nu ezita să investești în sănătatea ta! Te așteptăm pe Bulevardul George Enescu Nr. 9C demisol pentru detalii.
https://www.iabilet.ro/bilete-work-tape-medical-2023-78211/
Botoșani: Telefon: 0758.959.677/0331.404.367
www.worktape.ro/programari
#Worktapemedical – Recuperare medicală bine făcută !
Autor: Fizioterapeut Teodorescu Mădălina Ionela
Related Posts
Punctele trigger ale mușchiului pătrat lombar – cauze și tratament
Una dintre numeroasele cauze ale durerilor lombare poate fi contractura uni-...
Fractura de bazin
Ce este fractura de bazin? Fractura de bazin, cunoscută și sub numele...
Importanța activității fizice la vârstnici
Imbătrânirea este progresivă, universală, inevitabilă și ireversibilă, însă...
Recuperarea medicală în nevralgia Arnold
Durerile de cap sau migrenele nu sunt niciodată plăcute, dar cand disconfortul...