
Artrita Reumatoidă
Cum definim Artrita Reumatoidă
Este o boală des întâlnită ce afectează articulațiile.
Artrita reumatoidă poate afecta mâinile, picioarele, gleznele, coloana vertebrală sau gâtul.
Se inflamează membrana sinovială ce delimitează articulațiile. Artrita reumatoidă se caracterizează prin afectarea sinovialei (parților moi) ale articulației.În articulații există formațiuni de țesut moale cu rol în stabilitatea și mobilitatea articulară. În general boala afectează femeile cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani.
Întâlnim mai multe forme de artrită.
Există și o formă de artrită ce afectează copii – artrita reumatoidă juvenila, sau o alta forma de artrită, numită osteoartrită.
Ce cauzează Artrita Reumatoidă
La unele persoane poate fi implicată o anomalie genetică (mostenită de la părinți) care crește probabilitatea de a dezvolta această afecțiune. Această moștenire genetică face posibil ca sistemul imunitar al bolnavului să atace țesutul din articulațiile corpului. O altă ipoteză ar fi cum căreia sunt implicate bacterii, viruși sau alte substanțe străine în această activare patologică a sistemului imunitar.
Acest mecanism imun declanșează producerea unei inflamații cronice a sinovialei, o distrugere a cartilajului articular și o slabire a ligamentelor și tendoanelor ce susțin articulația. Inflamația cronică mai determină și dezvoltarea și îngroșarea anormală a sinovialei, ceea ce poartă denumirea de panus. Acest proces are drept consecințe distrugerea cartilajului, a osului subcondral (situat sub cartilaj), a ligamentelor și tendoanelor, iar rezultatul final este deformarea articulară.
Care sunt Simptomele Artritei Reumatoide
În artrita reumatoidă simptomele se dezvoltă, in mod frecvent, perioadă de câteva săptămâni sau luni. Oboseala și anchiloza sunt tot simptome ce apar precoce în artrita reumatoidă. Frecvent pacientul scade in greutate si are stari de subfebrilitate (temperaturi cuprinse intre 37 si 37,9 grade celsius).
- articulații dureroase, umflate, sensibile și înțepenite; se remarcă o afectare simetrică a articulațiilor;
- redoare articulară matinală;
- existența unor noduli, pot sa fie de diferite dimensiuni, cât o boabă de mazăre sau mai mari, uneori cât o minge de tenis. Acești noduli apar la aproape 1/3 din bolnavi; apar în regiunile periarticulare, supuse presiunii ( coate, genunchi, coloană vertebrală, picioare, etc.).
Cum tratăm Artrita Reumatoidă
Tratamentul artritei reumatoide constă prin combinarea unui plan terapeutic medicamentos cu exerciții fizice specifice artritei reumatoide. Este necesara modificarea stilului de viață. Tratamentul poate ajuta în ameliorarea simptomatologiei, dar nu există un efect de vindecare al bolii. Tratamentul artritei reumatoide este in general toată viața, dar variază după urmatoarele criterii:
- stadiul bolii;
- severitatea bolii;
- modalitățile de tratament utilizate anterior;
Scopul tratamentului este de a oferi o viață aproximativ normală pacientului, de a reduce durerile articulare, inflamațiile și distrucțiile acestora și de a preveni instalarea handicapului permanent.
Stilul de viață al bolnavului cu Artrită Reumatoidă
Acestor bolnavi li se recomandă schimbări ale stilului de viață. Sunt permise activitățile fizice în masura posibilităților și se indică administrarea medicației care ajută la ușurarea simptomatologiei și la prevenirea evoluției nefavorabile a bolii.
Trebuie sa ne asteptăm ca pacientul sa aibă dureri, stare de oboseală și redoare a articulațiilor. Unele activități fizice pot duce la agravarea simptomelor, iar altele le pot ameliora pe acestea.
În ziua de azi există strategii de management al bolii de care beneficiează suferinzii de artrită reumatoidă. Aceste strategii includ informarea pacientului asupra bolii, asupra exercițiilor fizice permise, a schimbărilor în dieta alimentară și a altor elemente ce ajută bolnavul în a rămâne cât mai activ posibil și să ducă o viață cât mai aproape de normal.
În cadrul centrului nostru avem fizioterapeuți cu experiență ce vă pot ajuta dacă vă confruntați cu astfel de probleme. Sunați acum pentru programare la 0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici.
Autor: Fizioterapeut Monica Foca
Related Posts
Recuperarea platfusului cu ajutorul Kinetoterapiei
Platfusul 👣, cunoscut și sub numele de picior plat, este o afecțiune comună care...
Cum tratăm o luxație de cot?
Legătura dintre braț și antebraț este realizată de cot. Din punct de vedere...
WorkTape va oferi tratament gratuit supraviețuitorilor din Colectiv
WorkTape România este alături de familiile îndurerate în urma...
Masaj la WorkTape Medical Botoșani
Masajul este un termen general pentru acțiunea de presare, frecare și...