Ataxia
Pacienții diagnosticați cu ataxie nu își pot controla mușchii brațelor și pe cei ai picioarelor, motiv pentru care ajung să își piardă echilibrul și coordonare, poate chiar să aibă anumite tulburări ale mersului. Ataxia poate să afecteze mâinile și picioarele, vorbirea, iar în anumite situații inclusiv mișcările ochilor.
Ce este ataxia?
Această afecțiune poate fi declanșată de mai mulți factori, ca de exemplu:
- un accident vascular cerebral;
- tumora;
- neuropatie periferică;
- scleroză multiplă;
- tulburări ale metabolismului;
- alcoolism.
Tipuri de ataxie.
Clasificarea ataxiei se face în funcție de zona afectată a creierului, putând fi:
Ataxie cerebeloasă
Este un tip de ataxie generată de o disfuncție a cerebelului, acea zona a creierului care este responsabilă de asimilarea percepției, a coordonării și a controlului mișcărilor.
Ataxie vestibulară
Acest tip de ataxie afectează sistemul vestibular, sistem format din urechea interioară și canalele urechii, cu rol în perceperea mișcărilor capului și care sunt de ajutor pentru echilibru și orientare în spațiu. În situația deteriorării nervilor din sistemul vestibular, se poate ca pacientul să aibă vederea neclară și alte probleme cu ochii, să întâmpine dificultăți când se ridică, sau când se așează, să aibă episoade de greață și vărsături. De asemenea, mersul va fi unul împiedicat iar persoana respectivă se va deplasa greu pe jos în linie dreaptă, existând inclusiv momente de amețeli sau vertij.
Ataxie senzorială
Este acel tip de ataxie generată de pierderea proprioceptiei și este o consecință a deteriorării nervilor măduvei spinării sau a celor care aparțin sistemului nervos periferic. Pacienții care suferă din cauza ataxiei senzoriale întâmpină probleme in timpul mersului, efectuează cu greu mișcări voluntare coordonate ale trunchiului, membrelor, laringelui, faringelui și ale ochilor. Sunt pacienți care nu mai au capacitatea de a simți vibrații și care se deplasează cu dificultate atunci când lumina este mai slabă.
Pacienții cu ataxie suferă de tulburări de coordonare și echilibru. Acest lucru duce la pierderea frecventă a controlului în timp ce se efectuează anumite mișcări. Pacienții au tendința de a nu da importanță și de a evita aceste mișcări necontrolate și, în mod intenționat, nu mai execută acele mișcări care necesită eforturi mari pentru coordonare. În acest fel, gama de mișcări este din ce în ce mai redusă, ajungându-se să fie executate doar mișcări cu variație slabă. În consecință, pacienții își pierd abilitățile de coordonare, capacitatea de reacție și cea de mers echilibrat,toate acestea într-o măsură mai mare decât ar putea fi explicate de severitatea bolii în sine. Terapia fizică are scopul de a îmbunătăți abilitățile de coordonare, statice și controlul dinamic al echilibrului
Instrucțiuni generale pentru exercițiile din ataxie:
- Exercițiile diferă în dificultate și risc.
- Unele exerciții sunt efectuate în poziție culcat pe podea, astfel încât pacienții nu sunt supuși riscului de a cădea.
- Terapeutul ar trebui să vă asiste și să vă ajute la efectuarea acelor exerciții pe care nu le puteți efectua fără a vă supune riscului de a vă răni sau cadea.
- Toate exercițiile trebuie să se facă fără suport (fără a vă ține de ceva anume).
- Simțiți-vă liber și în siguranță când efectuați exercițile la domiciliu, dar omiteți acele exerciții pe care nu leputeți efectua fără ajutor.
Botoșani : Telefon: 0758.959.677/0331.404.367
#Worktapemedical – Recuperare medicală bine făcută!
Fizioterapeut: Curelariu Anamaria
Related Posts
Laserul de mare putere qmd
Laserul este o sursă de radiații electromagnetice strălucitoare. Terapia cu...
Testele musculare
Testarea musculară este derivată din kinesiologie, care studiază răspunsul...
Ce trebuie să știm despre piciorul diabetic și cum se tratează acesta?
Atât de mulți oameni din întreaga lume suferă de diabet, care este cauzat de...
Pintenul calcaneean și recuperarea medicală
Pintenul este o osificare patologică și dureroasă a punctului de atașare a...