Bandajare rigidă sportivă
Bandajarea rigidă sportivă este o tehnică importantă de protejare și susținere a articulațiilor și mușchilor în timpul activităților sportive sau a recuperării după o accidentare. Aceasta implică aplicarea unui bandaj sau a unei benzi de susținere pe o zonă specifică a corpului, în scopul de a oferi susținere, stabilitate și protecție împotriva accidentărilor sau recidivelor.
Dezvoltarea metodei de bandajare sportivă în scopuri medicale :
- 1885 – se folosea pentru bandajare bandă cauciucată cu un strat de adeziv pe o parte;
- 1893 – bandajarea articulației gleznei cu diverse tururi de benzi care se intersectează perpendicular;
- 1899 – s-au introdus benzi în bază de oxid de zinc;
- 1950-1960 – introducerea bandajelor sportive rigide în sporturi de contact;
- 1970 – utilizarea bandajelor sportive rigide în sporturile de sală;
- 1980 – dezvoltarea bandajelor rigide pentru genunchi și cot;
- 1990 – utilizarea bandajelor sportive rigide în sporturi de iarnă;
- 2000 – dezvoltarea bandajelor sportive rigide cu tehnologii avansate, cum ar fi materiale respirabile și suportul pentru arcuri plantare;
- După anii 2000 – au fost realizate îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește designul și tehnologia utilizată în bandajele sportive rigide (îmbunătățirea performanței și confortului pentru sportivi).
Metoda bandajării sportive poate fi utilizată ca metodă suplimentară în tratamentul și reabilitarea medicală, în tratamentul complex al traumatismelor și afecțiunilor clinice. Printre domeniile medicinei în care este indicată utilizarea acestei metode, evidențiem :
- medicina sportivă (traumatisme de diferite origini și afecțiuni ale aparatului locomotor, prevenirea recidivării traumatismelor articulare, etc.) ;
- reabilitare medicală (poziționarea sau menținerea articulației în planul paternului de mișcare necesar, etc.) ;
- traumatologie și ortopedie (prevenirea deformărilor și disfuncțiilor sistemului musculo-scheletal și a aparatului ligamentar, consecințele traumatismelor, etc.) .
Principalele contraindicații în utilizarea materialelor pentru bandajare sportivă :
- intoleranța individuală la aceste materiale, de exemplu adezivul pentru bandajare, pernuțe, tipurile specifice de bandă;
- răni deschise sau zgârieturi ale pielii ;
- afecțiuni ale pielii.
ATENȚIE! Această metodă de bandajare sportivă trebuie utilizată doar de profesioniști, care pot face alegerea corecta a tipului de bandajare și diagnosticarea corectă a problemei primare a pacientului! Nu se permite efectuarea bandajării fără înțelegerea precisă a mecanismului leziunii și a structurii anatomice corespunzătoare!
Timpul de purtare a aplicațiilor cu bandaj sportiv este de obicei de 4-6 ore. Aceste aplicații pot fi utilizate atât în perioada de antrenament, cât și în cea competițională.
Bandajările rigide sportive se fac de către specialiști bine instruiți, cu experiență în cadrul cabinetului de recuperare Work Tape Medical.
Fizioterapeut : Mircescu Dănuț
Related Posts
NOU! Terapia cu shockwave
O undă de șoc este definită ca o undă cu o creștere rapidă a presiunii într-un...
Relația sport-creier sănătos
Starea de anxietate, durerile musculare/articulare, oboseala resimțită mai...
Laserterapia
Laserterapia s-a dezvoltat intens în ulimele decenii, când i-au fost dedicate...
Bandajarea Neuromusculară (Medical Taping)
Cea mai nouă metodă de tratament în recuperarea medicală și medicina sportivă -...