Beneficiile mersului pe jos
Mersul pe jos, cu regularitate, reprezintă o metodă eficientă și la îndemână pentru păstrarea sănătății fizice și psihice. Deși oricare dintre noi intuiește efectele benefice ale mersului, în ultima vreme oamenii de știință au realizat mai multe studii care au indicat obiectiv beneficiile pe care le aduce această activitate. S-a demonstrat în acest sens, rolul pe care îl are mersul zilnic, pe o distanță de câțiva kilometri, în prevenirea afecțiunilor aparatului cardiovascular, bolilor sistemului imunitar, dar și a cancerului de sân sau de colon.
Deși este natural și accesibil oricui, mersul pe jos tinde să fie eliminat din activitatea cotidiană pentru că în secolul vitezei multă lume preferă autoturismul sau mijloacele de transport în comun. Astfel, apanajul vieții moderne ne refuză o activitate cu multiple beneficii asupra sănătatii, ușor de practicat, fără riscuri, necostisitoare, ce poate fi ușor integrată în programul cotidian.
Iată 10 feluri în care mersul pe jos vă îmbunătățește sănătatea:
- Stimulează activitatea cardiacă, mersul pe jos reprezintă antrenamentul de care inima dumneavostră are nevoie pentru a funcționa optim, a se menține în formă și a face față unor solicitări mai mari. 30 de minute de mers zilnic reduce riscul de atac de cord în aceeași măsură ca un program intens de exerciții fizice;
- Menține tonusul muscular, crește aportul de substanțe nutritive și oxigen la nivelul mușchilor;
- Îmbunătățeste circulația sangvină la nivelul picioarelor și previne apariția varicelor;
- Ridică nivelul HDL-ului (colesterolul așa-zis “bun”) și indirect vă protejează inima și sistemul circulator;
- Ameliorează valorile tensiunii arteriale;
- Stimulează oxigenarea țesuturilor prin creșterea arderilor și intensificarea respirației;
- Încetinește coagularea sângelui menținând fluiditatea acestuia și astfel protejează de afecțiuni trombotice sau infarct;
- Îmbunătățeste sistemul imunitar prin creșterea secreției de endorfine. Organismul va fi mai bine pregătit să lupte cu infecțiile.
- Stimulează buna-dispoziție și relaxarea psihică prin endorfinele secretate în timpul mersului, împreună cu alți factori fiziologici, astfel că 30 de minute de mers zilnic au îmbunătățit vizibil starea de spirit a celor cu tulburări depresive majore (studiu al Universitatii din Texas).
- Scade riscul de deces din cancer – un studiu publicat in New England Journal of Medicine demonstrează că cei care merg zilnic o distanță de 3 kilometri au un risc de deces din cancer de doua ori și jumătate mai mic decât cei care nu parcurg distanța cu aceeași frecvență.
La WorkTape Medical un fiziokinetoterapeut vă poate da sfaturi pentru un stil de viață sănătos și vă poate prezenta pachetele de întreținere din cadrul cabinetului. Este importantă prevenția și întreținerea dupa realizarea procedurilor de fiziokinetoterapie. Sunați acum pentru programare la 0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici.
Autor: Fiziokinetoterapeut Alexandra Amitroae
Related Posts
Dry needling – ce este și cum funcționează
Terapia Dry Needling (Terapia Acelor Uscate), este o tehnică aplicată în Centrul...
DRENAJUL LIMFATIC MANUAL / TERAPIA DECONGESTIVĂ COMPLEXĂ
Drenajul limfatic manual reînoiește, hrănește, întărește și...
Dry Needling privind managementul afecțiunilor musculo-scheletare
Recapitulare: Ce este DryNeedling? Dry Needling este o terapie medicală în...
Kinetoterapia în beneficiul copiilor
Kinetoterapia urmărește refacerea unor funcții diminuate sau creșterea...