Când se recomandă scoaterea implanturilor metalice?
Pentru că s-a întamplat să întâlnim pacienți care aveau implanturi metalice puse în urma unor traumatisme, fracturi dar nu știau exact când să le scoată sau dacă trebuie scoase sau nu, am facut acest scurt articol.
Există două tipuri de implanturi: plăci cu șuruburi și tije. Cel mai des se extrag plăcile deoarece sub acestea, în urma consolidării fracturii, osul poate deveni osteoporotic datorită preluării parțiale de către implant a forțelor care au loc în zona respectivă.
Tijele nefiind la fel de solicitate ca plăcile, nu presupun neapărat extragerea lor de rutină.
Cel mai des, se cere extragerea materialelor de osteosinteză pe motiv că produc jenă, chiar durere, uneori putând afecta și amplitudinea mobilității în articulații.
Scoaterea materialului se face doar după consolidarea totală a fracturii, dupa minim 1 an de la operație, bineînțeles în urma investigațiilor și a consultului cu doctorul ortoped.
Se întâmplă des ca pacienții să revină după mai mulți ani de la prima operație, și mai ales în cazul celor tineri, extragerea poate fi dificilă, deoarece se depune material osos peste implant. Abordarea poate presupune distrugeri tisulare însemnate, găsirea materialului fiind mai dificilă, caz în care e posibil ca medicul să sfătuiască pacientul să renunțe la operație, dacă nu aduce mai mult beneficiu.
În caz că se decide scoaterea implantului, pacientul trebuie să înțeleagă că se expune la același tip de intervenție, aceleași riscuri și că va fi nevoie de o perioadă de recuperare. În urma plăcilor și a șuruburilor rămân acele găuri care se pot umple intr-un interval de 4-6 săptămâni, timp în care se evită solicitarea membrului respectiv. După extragerea tijelor, recuperarea este mai ușoară și mai rapidă, riscul de refractură fiind mult mai mic.
Pentru mai multe detalii sunați la centrul nostru 0758.959.677/0331.404.367 unde împreună cu echipa noastră de doctori alegem tratamentul care vi se potrivește cel mai bine, indiferent de diagnostic.
Autor: Fizioterapeut Vornicu Oana
Sursa: Dr. ortoped Tudor Gavrilă
Related Posts
Kinetoterapia de acasă
Cu viața pe care o știam până acum schimbându-se peste noapte și fiind...
Ce este terapia ocupationala?
Terapia ocupațională este o metodă terapeutică care constă într-o adecvată...
Gala HOSPICE, un eveniment caritabil dedicat copiilor din România care înfruntă o boală incurabilă
Vineri, 25 septembrie 2015, HOSPICE Casa Speranței organizează unul...
Metoda Kochi se aplică în Botoșani
Provocările la care suntem supuși zilnic, procesele rapide de alterare a...