Care Therapy – aparat de ultimă generație în recuperarea medicală
Aparatul Care Therapy, sau cum îi spunem noi, fizioterapeuții centrului, aparatul minune, este una dintre ultimele achiziții ale cabinetului, un aparat de ultimă generație care ne-a ajutat în absolut toate problemele cu care au venit pacienții la noi. Acest aparat reprezintă una dintre cele mai puternice tehnologii în promovarea sănătății, alinarea durerii și facilitarea mișcării normale.
Care Therapy are la bază o tehnologie revoluționară prin care corpul își folosește propria energie (adică face biostimulare) și mecanisme de regenerare la nivel tisular și muscular, efectul fiind cel de vindecare.Bio-stimularea intensă creată de CareTherapy produce efecte analgezice semnificative, efectul anti-inflamator grăbind recuperarea pacienților, favorizând repararea tisulară.
Avantajul acestei inovații este transfer de energie la cel mai înalt nivel fără a genera încălzirea semnificativă a țesutului și cu obținerea de rezultate excelente chiar și în fazele acute ale procesului inflamator.
De ce să alegem Care Therapy?
Pentru că poate fi utilizat în patologiile musculoscheletale și neurologice indiferent de stadiul acestora (acut/subacut/cronic), având efecte superioare celorlaltor tehnologii (de exemplu, făcând comparație cu laserul sau ultrasunetul, care iși fac efectul într-o perioadă mult mai lungă de timp față de Care Therapy, care dacă este utilizat la capacitate maximă de către fizioterapeuți specialiști, poate vindeca în mare parte problema în cateva ședințe. Acest tip de terapie poate fi aplicat și în cazul implanturilor metalice, iar modularea specifică a puterii aplicate favorizează sinteza țesutului osos, astfel încât intervenția fizioterapeutică în cazul fracturilor este deosebit de eficientă.
Acest aparat minune are 2 moduri de funcționare si anume :
A. Capacitiv – utilizat în general superficial, pentru musculatură
Această tehnică implică aplicarea unui electrod izolat opus celui neutru care închide circuitul. Se creează un fel de condesator în care sarcinile se acumulează mai întâi pe unul din electrozi și apoi pe celălalt, deplasând electrolitul din țesuturi și în special cel din matricea celulară.
Aici există trei metode diferite de utilizare :
1. Nivel scăzut, unde intensitatea este de până la 20% din puterea totală. La această intensitate nu se simte încălzirea țesuturilor, efectul biologic constă în biostimularea matricei extracelulare.
2. Nivel mediu, unde intensitatea este între 20 și 40% din puterea totală. La această intensitate se simte o încălzire slabă a țesuturilor, biostimularea fiind puternică, efectul final constă dintr-un stimul flogistic care la rândul său amplifică activitatea de drenaj.
3. Nivel ridicat, unde intensitatea este de peste 40%. La această intensitate se simte un efect termic ridicat, uneori greu de tolerat de către pacient. Efectul de biostimulare este redus, iar efectele de drenaj și antiedem sunt dominante.
Acest mod, capacitiv, se utilizează in cazul afecțiunilor cutanate, musculare și tendoanelor. În general, nivelurile mici de putere se utilizează pentru fazele acute și nivelurile ridicate pentru fazele cronice.
B. Rezistiv – este utilizat pentru articulații, tendoane, ligamente , oase.
În cadrul acestui mod se utilizează electrozi conductivi, rezistența cea mai mare întâmpinată de curent la nivelul structurilor osoase și articulare. De aceea se indică în cazul leziunilor osoase și articulare.
Si această modalitate are trei niveluri de utilizare :
1. Nivel scăzut, pana la 20% din puterea totală, activitatea fiind focalizată pe zonele cu rezistență mai ridicată : oase și articulații, iar acest nivel este atermic.
2. Nivel mediu, între 20-40% din puterea totală, producând o caldură slabă în structurile de interes și o creștere a vascularizării și drenajului.
3. Nivel ridicat, peste 40% din puterea totală. La această intensitate se induce un efect termic ridicat, efectul de stimulare nefiind evident, dar se poate observa un efect antiedemic ridicat cu o creștere a microcirculației și drenajului.
Aplicarea modului rezistiv de nivel redus poate fi extrem de eficientă în tratamentul afecțiunilor musculoscheletale dureroase și în diferite tipuri de neuropatii periferice.
Contraindicații
Dispozitivul poate fi utilizat pe pacienți de toate vârstele și nu are contraindicații specifice, dar este absolut interzis în cazul în care este prezent un neoplasm sau pacemaker. Deși nu au existat niciodată efecte secundare, utilizarea la femeile gravide nu este recomandată.
Fizioterapeut : Mircescu Dănuț
Related Posts
Întinderea musculară
Întinderile musculare sunt încadrate în traumatismele părtilor moi. Întinderile...
Poziția picior peste picior este nocivă
Încrucişarea picioarelor este o poziţie foarte frecvent adoptată de oamenii...
Utilizarea corectă a cârjelor
Pentru că mulți dintre pacienții noștri vin cu un membru imobilizat iar cârjele...
Sindromul Tietze
Sindromul Tietze se manifestă ca o sensibilitate și apoi ca o durere la nivel...