Cât de importantă este mișcarea și cum ne ajută kinetoterapia să ne menținem sănătatea?
Inactivitatea. Ce se întâmplă când stăm prea mult jos?
Studiile au arătat că atunci când petrecem ore îndelungate stând jos, în organismul nostru se petrec unele schimbări mai puțin bune.
În primul rând, o oră în care stăm confortabil pe canapea înseamnă un timp pe care nu îl dedicăm exercițiului fizic. În al doilea rând perioadele lungi în care nu ne mișcăm duc la creșterea considerabilă a nivelului de glucoză și de grăsime în sânge.
Un alt aspect neplăcut dat de inactivitate este faptul că sistemul nostru imunitar începe să ne atace organismul, proces cunoscut sub denumirea de inflamație. Aceasta apare deoarece mușchii rămân mult timp inactivi, aceștia jucând și rolul unor glande ce sintetizează și eliberează zeci de proteine-mesager (miokine). Miokinele influențează metabolismul, circulația, sistemul osos și inflamația.
Deși sună dur, există afirmații care spun că statul în poziția așezat ore în șir este la fel de dăunător precum fumatul. Mai exact, nu statul jos in sine este dăunător, ci orele nesfârșite de ședere la care se adaugă lipsa exercițiului fizic.
Exercițiul fizic ajută și la îmbunătățirea somnului.
Deși oamenii sunt făcuți să se odihnească cât mai mult, foarte mulți dintre noi nu dormim destul.
Se știe deja că lipsa somnului odihnitor atrage după el numeroase probleme, de la apariția obezității, la boli cardiovasculare și respiratorii.
Din fericire studiile arată că dacă vom fi mai activi din punct de vedere fizic, vom dormi mai bine, deoarece activitatea fizică face să crească presiunea care ne împinge să dormim și reduce stresul cronic.
Atenție! Spre deosebire de statul jos, somnul este o necesitate biologică.
Cum ne ajută kinetoterapia să ne menținem sănătatea?
Deși când vorbim de kinetoterapie, ne referim deseori la programe de recuperare medicală, aceasta poate face parte din viața noastră de zi cu zi și pentru profilaxie.
Kinetoterapia profilactică are ca scop îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică, creșterea capacității de efort, păstrarea unui tonus muscular optim, menținerea unei greutăți ideale, etc, având la bază exercițiul fizic.
Chiar dacă mai sus am prezentat doar câteva aspecte privind inactivitatea îndelungată și lipsa exercițiului fizic, este important să ințelegem că suntem făcuți să ne mișcăm și paradoxal să dormim.
Așadar, fie că aveți nevoie de kinetoterapie pentru recuperarea medicală sau doar pentru a vă menține starea de sănătate, vă așteptăm la Work Tape Medical pentru a vă realiza un program kinetic în funcție de nevoile dumneavoastră.
Autor: Fizioterapeut Musteață Florina-Dana
Bibliografie:
- ,, O istorie naturală a exercițiului fizic” -Daniel E. Lieberman, edit. Polirom
- https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ –pentru-adulti-si-copii-ce-este-si-cand-este-recomandata
- https://www.kinetic.ro/service/kinetoterapie/
Related Posts
Beneficiile Masajului Terapeutic în Recuperarea Medicală💆🏻♀️
Masajul terapeutic este o modalitate de mobilizare a țesuturilor moi,...
Mersul idiopatic al degetelor de la picioare
Mersul cu degetele de la picioare este definit ca eșecul călcâiului de a atinge...
Fractura de metatarsian
Osul metatarsian este componentă a scheletului piciorului, un os de...
Kinetoterapie Bucuresti – locul unde poti face recuperare
Kinetoterapie București - în acest articol poți afla o prezentare generală,...