Ce este mușchiul?
Sistemul muscular este alcătuit din totalitatea mușchilor care intră în alcătuirea organismului.
Mușchii sunt de trei tipuri:
-mușchi striați, care se prind pe schelet și de aceea se mai numesc și mușchi scheletici. Aceștia constituie componentele active ale sistemului locomotor, fiind responsabili de mișcarea oaselor pe care sunt fixați.
-mușchi netezi, care se găsesc în pereții organelor interne și se mai numesc mușchi viscerali sau al organelor interne.
-mușchiul striat de tip cardiac, adică mușchiul inimii, miocardul.
Mușchii sunt organe contractile care prin scurtare produc mișcare. Amplitudinea mișcării este în funcție de gradul de mobilitate al articulației asupra căreia acționează mușchiul și de lungimea fibrei musculare.
În contracție maximă, fibra se scurtează la jumătatea lungimii pe care o are în stare de relaxare maximă. Travaliul depus de un mușchi este în raport cu numărul fibrelor ce-l alcătuiesc, cu cât numărul fibrelor este mai mare cu atât forța lui crește.
La un mușchi scheletic se distinge o parte cărnoasă numită pântec (corpul mușchiului) și două extremități: una prin care se fixează de osul imobil în timpul contracției numită origine și alta prin care se prinde de osul mobil numită inserție. Originea și inserția se realizează prin intermediul tendoanelor, formații alcătuite din țesut conjunctiv fibros, albe-sidefii, cilindrice sau turtite (aponevroze).
Proprietățile mușchilor:
- Contractilitatea: este proprietatea mușchilor de a dezvolta o tensiune asupra punctelor de fixare pe oase.
- Excitabilitatea: este proprietatea mușchilor de a răspunde printr-o contracție când sunt stimulați adecvat.
- Elasticitate: este proprietatea mușchilor de a se deforma sub acțiunea unei forțe și de a-și reveni la forma inițială când forța încetează să mai acționeze.
- Plasticitatea: este proprietatea mușchilor de a se întinde fără creșterea tensiunii interne. Se întâlnește la mușchii netezi din pereții organelor cavitare și permite umplerea acestor organe.
- Tonusul muscular: este starea permanentă de ușoară contracție a unui mușchi aflat în repaus. Menține forma mușchiului și expresia feței.
Noțiuni elementare de igienă și patologie:
I. Oboseala musculară:
1.Cauze: Oboseala musculară este cauzată de o activitate fizică dezorganizată și stres; scăderea randamentului energetic, acumularea de acid lactic, lipsa oxigenului.
2.Simptome: Se manifestă prin dureri musculare, scăderea forței și excitabilității musculare, dispariția fazei de relaxare și instalarea contracturii musculare.
3.Prevenire: Se previne prin dozarea efortului muscular, evitarea sedentarismului, tratarea unor boli endocrine si adoptarea unui stil de viata echilibrat.
II. Întinderi și rupturi musculare:
1.Cauze: Intinderile și rupturile musculare sunt cauzate de eforturi musculare intense (frecvente la sportivi). Întinderea musculară este produsă de contracția excesivă a mușchiului, peste limita de elasticitate. Ruptura musculară este produsă de ruperea mușchiului sau a țesutului conjunctiv adiacent.
2.Simptome: Se manifestă prin dureri locale, echimoze și tumefierea zonei afectate, vărsături și colaps în cazuri grave.
3.Prevenire: Se poate preveni printr-un regim de viață echilibrat, repaus și tratament chirurgical în cazuri grave.
Ce este contractura musculară?
Contractura musculară este considerată un exces al tonusului muscular, o scurtare dureroasă a fibrelor țesutului moale, prin menținerea unei tensiuni intramusculare, peste limitele sale fiziologice. De asemenea interesează o articulație (mușchi, structuri conjunctive), determinând o limitare a amplitudinii de mișcare a articulației respective.
Principalele cauze ale apariţiei contracţiilor sunt depunerea excesivă de efort şi oboseala musculară. Alţi factori pot fi consumul insuficient de lichide, expunerea la frig sau cald, mişcări prost executate sau carenţele de săruri şi minerale.
Simptomatologia musculaturii cum ar fi: inflamația, roșeața și durerea locală sau iradiantă, rezultă chiar și o disfuncție a unui segment sau zonă a corpului.
Contracturile musculaturii spatelui pot fi determinate și de atitudini vicioase ale coloanei vertebrale, sau a unor atitudini antalgice în scolioza, cifoza, spate plan, lordoza, etc. Tinuta incorecta, pozitiile defectuoase adoptate in cursul unor activitati, exercitiile fizice intense, mai ales dacă sunt executate din poziții vicioase, sarcina, constituie împrejurări în care apar frecventele contracturi la nivelul spatelui.
Puteți apela la oricare din fizioterapeuții centrului WorkTape Medical pentru orice patologie a sistemului muscular, fie contractură musculară, ruptură musculară sau dureri. Vă așteptam pe strada Bulevardul George Enescu Nr.9 C, stația de taxi, demisol sau la telefon- 0758.959.677 / 0331.404.367 .
http://www.worktape.ro/programari
OBIȘNUINȚA CU DUREREA NU ESTE NORMALITATEA, DAR STAREA DE BINE DA!
Autor: Fizioterapeut Anamaria Curelariu
Bibliografie:
- http://bacbioro.weebly.com/sistemul-muscular.html
- https://conspecte.com/medicina/sistemul-muscular.html
- https://anatomie.romedic.ro/sistemul-muscular
Related Posts
Sindromul Hipoton 💪🧒👶
Tonusul muscular indică rezistența mușchilor când intră în contact cu forțe...
Testele musculare
Testarea musculară este derivată din kinesiologie, care studiază răspunsul...
Ce este terapia manuală?
Terapia manuală este un complex terapeutic în cadrul căruia sunt utilizate...
Recuperarea medicală după accidentul vascular cerebral
La nivel mondial accidentele vasculare cerebrale sunt responsabile de...