Ce este terapia manuală?
Terapia manuală este un complex terapeutic în cadrul căruia sunt utilizate tehnici de chiropractie, osteopatie, kinesiologie și alte domenii conexe, ce au în comun acțiunea asupra organismului prin intermediul mâinilor. Prin aplicarea acestui tratament, sunt tratate diverse afecțiuni degenerative (hernia de disc, protruzii discale, etc.), patologii musculo-ligamentare, articulare și disfuncții ale organelor interne.
Există trei forme notabile în terapia manuală și anume:
Manipularea – introducerea unei mișcări rapide de rotație sau forfecare la nivel de articulație.
Mobilizarea – un proces mai lent, mai controlat la nivelul articulației și al țesuturilor moi, efectuat prin manevre de stretching, destinate să îmbunătățească elasticitatea musculară.
Masajul – folosit de obicei pentru a relaxa zonele unde apar anumite contracturi musculare și pentru a îmbunătăți în principal dinamica fluidelor interstițiale.
Prin terapie manuală se pot trata:
-Durerile vertebrale;
-Cifoze, lordoze și scolioze;
-Dureri musculo-articulare;
-Leziuni sportive;
-Tulburările de echilibru,
-Recuperarea postoperatorie;
-Suprasolicitarea.
Care sunt avantajele terapiei manuale?
–Elimină blocările musculare, relaxând corpul;
-Diminuează durerile și senzația de tensiune;
-Îmbunătățește capacitatea funcțională și motorie a organismului;
-Permite o abordare personalizată, în funcție de afecțiunile fiecărui pacient;
-Contribuie la tratamentul unor boli la nivelul picioarelor, coloanei vertebrale, umerilor sau brațelor;
-Stimulează recuperarea medicală.
Cum decurge o sediţă de terapiemanuală?
În timpul ședintelor de terapie manuală, se realizează diverse manevre asupra anumitor grupe musculare, articulații sau alte elemente ale coloanei vertebrale și membrelor. Prin intermediul unor tehnici de apăsare, frecare, comprimare, este realizat și un masaj medical cu efecte favorabile atât imediate, cât și pe termen lung. Corecția deplasărilor articulare induce funcționarea corectă a întregului sistem musculo-scheletic. Ca rezultat, pacienții simt reducerea intensității durerii și îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.
Cu toate acestea, terapia manuală poate face „minuni” nu numai într-un sistem închis, cum este țesutului osos, dar, de asemenea, în structura întregului organism. Un program de tratament induce, de asemenea, și reglarea funcției organelor interne. În astfel de cazuri, tratamentul manual nu este un rezultat strict al acțiunii manipulatorii cu scopul de a restabili poziția elementelor articulare, ci este o combinație de tehnici cu efecte asupra organelor interne și reechilibrare crano-sacrală. După aceste ședințe, pacientul va resimți atât o ameliorare rapidă a durerii, cât și o îmbunătățire a stării de sănătate. În cadrul consultației inițiale este analizată problema de sănătate, identificată cauza acesteia și posibilele contraindicații. Numai după această etapă se elaborează un curs individual de tratament, direcționat către rezolvarea afecțiunilor pacientului.
Cand se foloseste terapia manuală?
Terapia fizică manuală implică restabilirea mobilităţii articulaţiilor rigide şi reducerea tensiunii musculare, pentru a readuce pacientul la miscarea cât mai naturală, fără durere. Astfel, terapia manuală poate ameliora durerea, atât pentru pacienţii cu dureri cronice de spate care implică probleme articulare, precum disfuncţia comună sacro-iliacă, cât şi dureri acute de spate de la leziuni ale ţesuturilor moi, pana la tensiuni musculare.
Autor: Fizioterapeut Teodorescu Mihail
Related Posts
Cum tratăm o luxație de cot?
Legătura dintre braț și antebraț este realizată de cot. Din punct de vedere...
Recuperarea medicală în neurologie
Recuperarea medicală în neurologie este special concepută pentru pacienții cu...
Torticolisul la bebeluși – cum îl descoperim și cum îl tratăm?
Torticolisul muscular congenital (TMC) este a treia cea mai frecventă afecțiune...
FASCIQ-totul despre manipularea fasciei
Astăzi vom vorbi pe larg despre un subiect destul de interesant cum ar fi fascia...