Cum recuperăm entorsa de gleznă?
Glezna este articulația care împreună cu oasele piciorului alcătuiește partea scheletului responsabilă cu echilibrul și postura corpului pe durata diferitelor activități, indiferent dacă sunt statice (statul în picioare) sau dinamice (sărit, mers sau alergat). Are un rol foarte important în sprijinirea întregii greutăți a corpului.
Scheletul piciorului începe cu osul Talus, care vine în contact cu cele două oase ale gambei – Tibia și Fibula, formând articulația gleznei. Articulația gleznei este o structură foarte stabilă, care permite mobilitatea piciorului în sus și în jos.
Partea din spate a piciorului este alcătuită de Talus și Calcaneu, care permite piciorului să se balanseze dintr-o parte în alta.
Ligamentele sunt fascicule de fibre conjunctive puțin elastice și foarte rezistente. Ele leagă oasele dintr-o articulație. Tendoanele se aseamănă ca structură cu ligamentele și au rolul de a atașa mușchii pe oase.
Tendonul Ahilean este cel mai mare și cel mai important tendon pentru mers, alergare și sărituri. Acesta atașează mușchiul triceps sural de osul călcâiului, pentru a permite ridicarea pe degetele de la picioare.
Tendonul m. tibial posterior se atașează la partea inferioară a piciorului. Acest tendon asigură susținerea bolții plantare și permite întoarcerea piciorul spre interior. Pe degetele de la picioare se atașează tendoane care îndoaie degetele în jos sau le îndreaptă.
Tendonul m. tibial anterior permite ridicarea piciorul, iar tendoanele mușchilor peronieri ajută la întoarcerea piciorului spre exterior.
Termenul de entorsă indică o traumă a articulațiilor, de obicei cauzată de mișcări necorespunzătoare, care provoacă scăparea pe moment a articulației din capsula osoasă și revenirea imediată. În unele cazuri, poate duce la întinderea sau ruperea ligamentelor. Atunci când un ligament/tendon este deteriorat, sângerarea internă și inflamația vor apărea în zona vătămată.
Simptomele au tendința de a varia în funcție de severitatea vătămării:
– Durere,
– Inflamarea zonei afectate,
– Colorarea pielii (vânătăi),
– Sensibilitate a zonei afectate,
– Limitarea mișcării,
– Instabilitatea încheieturii,
– Deformare osoasă.
Recomandări de prim ajutor în cazul unei entorse de gleznă:
1. Aplicați o compresă rece pe zona afectată.
2. Mențineți o poziție antigravitațională a gleznei (ridicați membrul pânăla 45 grade și mențineți poziția 10-15 min de câteva ori pe zi).
3. De asemenea, medicul poate să prescrie anumite medicamente pentru scăderea durerii și a inflamației.
4. Sunt necesare câteva zile de odihnă, piciorul în repaus.
5. Este necesară o evaluarea medicală și realizarea unei radiografii/ecografii.
6. Evitați mersul pe suprafețe alunecoase și neuniforme.
7. Evitați activitățile care pot provoca dureri sau disconfort.
Centrul WorkTape Medical pune la dispoziție aparatură performantă pentru a trata orice problemă ce necesită recuperare.
Pacienta C.M. s-a prezentat la cabinet cu entorsă de grad 1. În cazul doamnei am început cu CRYOAIR- jetul de aer rece uscat pentru a scădea inflamația și pentru obținerea unui intens efect analgezic. Următoarea procedură a fost CARETHERAPY – procedură bazată pe trei sisteme (câmp electromagnetic, radio-frecvență și adaptare la țesut). Aplicând această procedură atermic, am obținut urmatoarele efecte: antiinflamator, analgezic, de biostimulare, de creștere a vascularizării și de drenaj. La sfârșitul ședinței am aplicat bandajare neuromusculară cu scopul de a reduce edemul și de a susține articulația. Efectele au fost vizibile chiar a doua zi:
– a scăzut edemul cu peste 30%
– durerea s-a diminuat cu peste 50%
– s-a îmbunătățit mobilitatea și stabilitatea piciorului.
Vă așteptăm la centrul WorkTape Medical pe Bulevardul George Enescu Nr.9 C Botoșani, https://www.worktape.ro/programari-online/ sau telefonic: 0758.959.677 / 0331.404.367
#Worktapemedical- Recuperare bine facută!
Autor: Fizioterapeut Vasilica Constantin
BIBLIOGRAFIE:
Sursa 1: https://www.humanitas.net/ro/wiki/anatomie/glezna/
Sursa 2:https://www.clinicapicioarelor.ro/anatomia-piciorului/
Sursa 3:http://www.clinicapetrodava.ro/entorsa.php
Related Posts
PLAGIOCEFALIA-CE ESTE, CUM APARE, CUM SE TRATEAZĂ?
Plagiocefalia este o deformare a capului bebelușului caracterizată prin forma...
Hernia de disc lombară și Care Therapy
Majoritatea oamenilor vor experimenta dureri lombare la un moment dat în viața...
Diastaza abdominală. Ce este și cum se tratează?
Una dintre problemele frecvent întâlnite și la fel de frecvent neglijate...
Sindromul Hipoton 💪🧒👶
Tonusul muscular indică rezistența mușchilor când intră în contact cu forțe...