
Dumneavoastră beți suficientă apă pe zi?
Una din primele întrebări pe care le adresăm pacienților la prima ședință este, după cum reiese din titlul, câtă apă consumă în decursul unei zile. De cele mai multe ori răspunsurile variază, unii se hidratează corect în timp ce alții nu beau nici măcar un pahar de apă pe zi. În teorie toți știm că apa este vitală pentru organismul uman, dar haideți să vedem mai în detaliu beneficiile acesteia.
În primul rând este important de spus că un om poate supraviețui fără hrană maxim 8 săptămâni, în timp ce fără apă acesta poate supraviețui doar 3-5 zile. Așadar de calitatea și cantitatea apei în corp depinde sănătatea și longevitatea noastră.
Apa este esențială pentru organism, deoarece cu ajutorul ei se desfășoară toate reacțiile din organism, și cu ajutorul ei se produce toată energia de care avem nevoie pentru supraviețuire. Majoritatea organelor sunt compuse din apă și au nevoie de aceasta să funcționeze. Pielea are nevoie de apă pentru a se hidrata și a se păstra netedă și sănătoasă și pentru a-și menține elasticitatea.
Lipsa apei nu înseamnă o tragedie, în primă instanță, dar afectează organismul pe parcurs. Prima dată se declanșează reflexul de sete, ceea ce înseamnă că începe procesul de deshidratare în organism. Reflexul de sete poate să fie inhibat de alți factori, cum ar fi dereglări hormonale, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să beți apă constant. Apa este necesar să fie băuta la un interval de timp calculat, astfel încât să atingeți pe perioadă unei zile cantitatea de 2 litri , sau chiar mai mult, cantitate necesară organismului să funcționeze în parametri normali.
Lipsa apei din organism favorizează cristalizarea moleculelor de calciu, oxalați și acid uric, datorită faptului că rinichii nu au suficientă apă pentru a elimina deșeurile metabolice din organism, și astfel de formează calculii renali.
Uscarea mucoaselor, în special a pielii, care își pierde elasticitatea, fermitatea și nu mai are acel aspect, favorizează apariția ridurilor. La nivelul mucoaselor, apare senzația de uscăciune, crapă buzele, iar la ochi apare senzația de „nisip”.
Un alt rezultat al hidratării insuficiente poate fi cefaleea, datorată scăderii fluxului de oxigen către creier, și implicit irigare insuficientă.
Oboseala de după masă apare tot din cauza lipsei apei, deoarece, sângele, pentru a se hidrata, extrage apa din organele vitale, iar acestea funcționează mai greu, și intervine latența. De aceea este recomandat să se bea un pahar de apa înainte de masă, pentru ca organismul să funcționeze normal, iar noi să nu simțim starea de oboseală, și să avem multă energie.
Pentru fiecare pacient din cadrul cabinetului nostru, WorkTape Medical,efectuăm la începutul și la finalul ședințelor o evaluare corporală unde putem afla procentul de grăsime în corp, procentul muscular și nu în ultimul rând procentul de apă din corp. Astfel putem da și indicațiile aferente.
Pentru asta și pentru oricare altă problemă de sănătate sunați acum pentru programare la 0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici.
Autor: Fiziokinetoterapeut Lazăr Oana
Related Posts
Pectus excavatum
Cunoscut și ca „piept în pâlnie”,este o deformare structurală congenitală a...
Maladia Dupuytren
Maladia Dupuytren este o afecțiune progresivă a fasciei palmare și digitale,...
Tetrapareza spastică
Ce este tetrapareza spastică? Tetrapareza spastică este cea mai severă formă...
NOU! Terapia cu shockwave
O undă de șoc este definită ca o undă cu o creștere rapidă a presiunii într-un...