Hernia de disc lombară
Majoritatea oamenilor vor experimenta dureri lombare la un moment dat în viața lor. Această durere poate varia de la ușoară la severă și poate fi scurtă sau de lungă durată. Indiferent de cum ar apărea, durerile lombare pot face dificile multe activități zilnice, de la cele casnice până la locul de muncă.
Există multe structuri în coloana lombară care pot provoca durere. Orice iritație a rădăcinilor nervoase care iese din coloana vertebrală, probleme articulare, discurile intervertebrale, oasele și mușchii pot fi o sursă ce ar putea provoca durerea. Printre cele mai întâlnite afecțiuni ale coloane lombare este hernia de disc.
Potrivit Global Burden of Disease, durerile din zona lombară sunt al doilea motiv pentru vizitele la cabinetul medicului. „Experții estimează că până la 80% din populație se va confrunta cu o problemă a zonei lombare la un moment dat în viața lor.” (Hoy D, March L, Brooks P.2014)
Discurile intervertebrale joacă un rol crucial în partea inferioară a spatelui, servind ca amortizoare între vertebre, susținând corpul superior și permițând o gamă largă de mișcare în toate direcțiile. Hernia de disc este o afecțiune neurologică ce se produce prin ruperea inelului fibros al discului intervertebral, iar nucleul pulpos începe să se deplaseze prin acea fisură. Cele mai afectate discuri intervertebrale sunt de la nivelul L4-L5 și L5-S1 întrucât susțin cea mai mare parte din greutatea corpului.
Apariția herniei de disc este favorizată de mulți factori care sunt în strânsă legătură cu stilul de viață. Procesul progresiv al degenerării discului intervertebral este de cele mai multe ori cauza principală. De altfel traumatismele repetate la nivelul vertebrelor, suprasolicitarea coloanei vertebrale prin ridicarea de greutăți excesive și pozițiile vicioase îndelungate pe scaun se numără printre cauze. Aceste cauze pot fi amplificate de obezitate, un stil de viață sedentar sau de malformații congenitale.
Simptomele pot să difere de la persoană la persoană datorită poziției, mărimea herniei dar și de existența sau nu a compresiunii nervului. Principala manifestare a unei hernii de disc lombară este durerea. Durerea poate să aibă un debut brusc sau graduat în zona lombară, iar în cazul unei compresiuni a nervului sciatic, poate să iradieze pe fesă, coapsă și până de-a lungul piciorului. Ea poate să fie însoțită de amorțeală, furnicături, slăbiciune și se accentuează în poziția bipedă prelungită, în șezut sau în efectuarea mișcărilor de răsucire. În cazuri extrem de grave, poate să apară pierderea controlului sfincterian datorat sindromului „coadă de cal”.
În funcție de stadiul herniei de disc, se va recomanda cea mai adecvată formă de tratament. Tratamentul poate să fie unul nechirurgical sau unul chirurgical. Cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și de a se preveni sau amâna pe cât posibil intervenția chirurgicală, se recurge la un tratament cât mai conservator.
Tratamentul conservator constă în evitarea pozițiilor vicioase care provoacă durere, urmarea unui plan de exerciții și administrarea de medicamente prescrise de către medic.
Combaterea durerii reprezintă principalul scop al fiecărui program de recuperare ce se poate obține prin diferite proceduri. Fiecare program de recuperare este individualizat și adaptat fiecărui pacient în funcție de mecanismele patogenetice ce provoacă durerea.
Kinetoterapia este unul din cele mai eficiente metode de recuperare a unui pacient cu hernie de disc lombară, reprezintă singura metodă terapeutică ce oferă posibilitatea de a recâștiga amplitudinile de mișcare funcționale pierdute ale coloanei lombare și de redobândire a forței musculare. Efectuarea programului de kinetoterapie trebuie să înceapă cât mai repede posibil pentru a se evita pierderi semnificative de mișcare a coloanei lombare și a forței musculare, dar și a unui program de întreținere pentru a se menține tot ce se obține din planul de tratament efectuat. Pentru structurile profunde ale coloanei lombare, cea mai folosită și eficientă metodă de tratament este cel din fizioterapie pentru efectele sale antalgice și decontracturante.
Pentru că mulți dintre pacienții noștrii se confruntă cu această afecțiune, noi, ca și specialiști avem câteva recomandări după efectuarea tratamentului fizical-kinetic:
-Menținerea unei greutăți corporale normale cu ajutorul unei alimentații echilibrate;
-Menținerea unei poziții cât mai corecte la locul de muncă cu ajutorul a diverse dispozitive medicale (perne ortopedice, suport lombar pentru scaun);
-Ajustarea biroului și scaunului pentru a susține o poziție cât mai corectă;
-Efectuarea periodică a programului de kinetoterapie și menținerea unui stil de viață activ.
Botoșani : Telefon: 0758.959.677/0331.404.367
#Worktapemedical – Recuperare medicală bine făcută!
FIZIOTERAPEUT: MĂDĂLINA GÎZA
Surse:
- Andrei Iliescu; Dora Gavrilescu, Anatomia Funcţională şi Biomecanică, Editura Sport-Turism, 1976
- Iaroslav Kiss, Fizio-kinetoterapia şi recuperarea medical în afecţiunile aparatului locomotor, Editura Medicală Bucureşti, 2004
- Hoy D, March L, Brooks P, et al The global burden of low back pain: estimates from the Global Burden of Disease 2010 study Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 24 March 2014. doi: 10.1136/annrheumdis-2013-204428
Related Posts
Terapia cu oscilații profunde DEEP OSCILATION
Tehnologie dovedită internațional, bazată pe efectele creării unui câmp...
Durerea și protocoalele
Durerea este definită, conform Asociației Internaționale pentru Studiul Durerii...
Sindromul boala telefonului mobil
Sindromul ‘boala telefonului’ sau cocoașa de smartphone este o boală a timpurilor...
Ziua Recuperării Bine Făcute ediția a 3-a
15 Iunie va fi data când vom deschide oficial noua locație. Vom avea invitate...