Importanța activității fizice la vârstnici
Imbătrânirea este progresivă, universală, inevitabilă și ireversibilă, însă aceasta se simte diferit în funcție de genetică, dar și mai important în funcție de stilul de viață.
O clasificare a persoanelor în vârstă ar putea fi:
-între 65 (60) – 75 de ani, trecerea spre bătrânețe, sau perioada de vârstnic tânăr;
-între 75 – 85 (90) de ani, perioada de vârstnic adult;
-peste 85 (90) de ani, vârstnic bătrân sau perioada de longeviv
Cea mai sedentară categorie de vârsta este cea a persoanelor vârstnice, cu această problemă ne confruntăm tot mai des în cabinet. Adesea persoanele cu vârsta de peste 65 de ani refuză exercițiul fizic chiar dacă acesta este în scop medical.
Conform recomandărilor organizației mondiale a sănătății, oamenii în vârstă de peste 65 de ani ar trebui să practice cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă, sau cel puțin 75 de minute de mișcare de intensitate crescută, sau o combinație de mișcare moderată și viguroasă pe săptămână.
Încercăm de fiecare dată să explicăm pacienților beneficiile aduse de un program regulat de exercițiu fizic. Lipsa sportului este asociată cu mortalitatea de toate cauzele, declinul funcțional și creșterea riscului de a dezvolta boli cronice precum boala coronariană, hipertensiune arterială, accidentul vascular cerebral, sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip 2, cancerul de sân și colon, tulburările cognitive, depresia, căderile, obezitatea, osteoporoza și sarcopenia.
De cele mai multe ori pacientul ajunge în cabinetul nostru după o lungă perioadă de sedentarism, cu o pierdere a mobilității, echilibrului dar și cu un moral scăzut. Astfel în funcție de fiecare individ în parte se începe un program de kinetoterapie (gimnastică medicală) axată pe exerciții de respirație, de coordonare și echilibru, dar si stretching pentru flexibilitate si mobilitate.
Am constatat ca după primele ședințe de gimnastică medicală pacientul observă imbunatățiri din punct de vedere fizic dar și psihic, fiind mai bine dispus și încrezător.
Fizioterapeut : Zahiu Claudia
Related Posts
Reeducarea echilibrului
Ce este echilibrul? Echilibrul este abilitatea de a ne menține centrul de...
Kinetoterapia în postpartum
„Nu ma durut niciodată spatele înainte de sarcină!” „Este indicată...
Recuperarea în CMT
Recuperarea în boala CMT (Charcot Marie Tooth) reprezintă unul din pașii...
Pintenul calcaneean și recuperarea medicală
Pintenul este o osificare patologică și dureroasă a punctului de atașare a...