
Kinetoterapia în postpartum
„Nu ma durut niciodată spatele înainte de sarcină!”
„Este indicată kinetoterapia postpartum?”
„Cum pot regla schimbările ce au intervenit după sarcină?”
„În ce măsură mă poate ajuta kinetoterapia după ce nasc?”
Acestea sunt unele din cele mai frecvente întrebări ce apar pe buzele proaspetelor mămici. Deși pentru o femei a deveni mamă reprezintă o bucurie enormă nu putem trece cu vederea că în timpul sarcinii au loc o mulțime de schimbări în corp, inclusiv schimbări de postură, creșterea greutății, retenția de lichide, precum și schimbări hormonale.
Așa după cum bine se știe, centrul de greutate este modificat odată cu dezvoltarea sarcinii, iar postnatal acesta trebuie refăcut, altfel articulațiile și segmentele musculoscheletale vor compesa pentru a păstra o funcționalitate cât mai nocivă.
Procesul de recuperare postpartum va avea ca și obiective:
- Recuperarea funcționării optime a zonelor cheie ale corpului: musculatura abdominală și musculatura planșeului pelvin. Când acești mușchi sunt slabi se produc dezechilibre privind alinierea coloanei vertebrale și a bazinului. Exercițiile vor preveni riscul de apariție a unor disfuncționalități ca: incontinența urinară, prolaps de organe, durere pelvină sau durere lombară.
- Conștientizarea unei posturi corecte a corpului și antrenarea musculaturii care să o mențină. În sarcină, mușchii abdominali au fost fie alungiți, fie au fost tăiați la naștere, în cazul operației de cezariană. Până la vindecarea și tonifierea lor, aceștia nu mai pot susține și stabiliza coloana vertebrală la fel eficient.
- Recuperarea crescandă, progresivă a rezistenței la efort.
- Principii ergonomice în interacțiunea cu copilul: poziții de alăptare, purtarea bebelușului, moduri eficiente de ridicare a copilului, poziții corecte și confortabile, conștientizarea mișcărilor din activitățile de zi cu zi pentru a elimina disconforturile și tensiunea musculară.
În ultimul rând dar cu o importanță majoră este reprezentat de faptul că proaspetele mămici trebuie să înteleagă și să accepte că o recuperare postnatală este un „must” ce le va ajuta îmbunătățindule energia, astfel încat să facă față mai ușor noilor provocări, va reduce stresul și va preveni depresia postnatală.
Mamă fericită, copil fericit!
Pentru a profita de 30% reducere la orice pachet de proceduri, întreținere și două consultații GRATIS dar şi de multe alte beneficii, profitați ACUM și achiziționați Abonamentul WorkTape Premium 2021 la doar 490 lei disponibil la recepția centrului.
Autor: Fizioterapeut Curelariu Anamaria
Related Posts
Rolul kinetoterapiei la pacienții oncologici
Ce presupune recuperarea oncologică și ce beneficii are? Recuperarea în...
KINETOTERAPIA
Kinetoterapia reprezintă o terapie prin mișcare folosind o varietate de...
Accidentul Vascular Cerebral (AVC)
Ce este accidentul vascular cerebral? AVC-ul este o disfuncţie complexă cauzată...
Nevralgia cervico-brahială
Nevralgia cervico-brahială reprezintă un sindrom complex, caracterizat prin...