
Nevralgia cervico-brahială
Acest diagnostic reprezintă o afecțiune mai des întâlnită decât ne putem imagina. Nevralgia cervico-brahială este un sindrom clinic complex comportând prezența cervicalgiilor și a durerilor iradiate într-un membru superior. În cele mai multe cazuri aceste iradieri dureroase interesează o rădăcină nervoasă cervicală și se prezintă ca o monoradiculație bine conturată, ca o sciatică a brațului.
Cele mai comune cauze sunt date de:
- artroza cervicală;
- hernia de disc cervicală;
- leziuni tumorale care apasă pe rădăcina nervoasă;
- procese inflamatorii ale meningelui (învelișul măduvei spinării);
- traumatisme cervicale;
- calus vicios post fractură de claviculă.
Așadar această afecțiune cervicală degenerativă poate cauza fie un proces iritativ asupra unei rădăcini nervoase cervicale, fie un proces compresiv radicular mai mult sau mai puțin grav, foarte rar putând da tulburări motorii grave cu scăderea forței musculare.
Debutul sindromului cervico-brahial poate porni într-un mod brutal, acut, declanșat de o mișcare violentă și solicitantă, alteori de un efort fizic mare sau de expunere la frig, ori de păstrarea îndelungată a unei poziții fixe a coloanei cervicale.
Pe de cealaltă parte, debutul în timp, cu simptome ce evoluează, este mai frecvent decât cel acut și reprezintă o agravare a unei suferințe cervicale dureroase cronice.
Principalele simptome sunt date de durere și de blocajul funcțional, însă în timp prin netratare se poate ajunge la amorțeli, furnicături adică parestezii și în cele din urmă la pareză, adică imposibilitatea de a mai mișca membrul.
Având multe cazuri cu această afecțiune în cabinet observăm că majoritatea cred că principala cauză este o hernie de disc sau spondiloza cervicală. Insă de multe ori pe lângă cauzele mai sus enumerate observăm că de vină pentru acele simptome specifice sunt blocajele miofasciale.
Ce înseamnă asta mai exact? Corpul omenesc este susținut de mai multe lanțuri miofasciale, definite de Thomas Mayers, cel care le-a studiat pentru prima oară, ca meridiane miofasciale care leagă părți îndepărtate ale corpului prin intermediul mușchilor și țesuturilor fasciale.

Așadar dea lungul acestor lanțuri miofasciale apar foarte des aceste blocaje date de:
- punctele trigger care apar și de contracturile musculare pe care le înconjoară;
- de eventuale traumatisme;
- de tulburările de statică vertebrală care creează dezechilibre musculare;
- de lipsa activității fizice ce duce la mobilitate scăzută.
Ideea principală și ce trebuie să înțelegem este că organismul nostru este un sistem complex, care funționează ca un tot unitar, sinergic și că indiferent de afecțiune trebuie să privim global problema, nu doar strict în zona afectată.
Reamintim că luna aceasta la achiziția oricărui pachet de proceduri beneficiați de o bandajare neuromusculară gratuită, dar pentru mai multe detalii despre celelalte oferte pe care le avem sunați la
0758.959.677/ 0331.404.367.
De asemenea, pentru a profita de 30% reducere la orice pachet de proceduri, întreținere și două consultații GRATIS dar şi de multe alte beneficii, profitați ACUM și achiziționați Abonamentul WorkTape Premium 2021 la doar 490 lei disponibil la recepția centrului.
Autor: Fizioterapeut Vornicu Oana
Sursa: Lucescu V., Afecțiunile degenerative ale coloanei vertebrale – Clinica, diagnosticul și tratamentul de recuperare, Editura Dobrogea Constanța, 2009
Baciu C., Anatomia și fiziologia sistemului nervos, Editura Stadion, București, 1972.
Related Posts
Tetrapareza spastică
Ce este tetrapareza spastică? Tetrapareza spastică este cea mai severă formă...
Descoperă Călătoria Completă a Recuperării: Cum Nutriția Completează Kinetoterapia 🌱💪
Într-o lume agitată, unde ritmul alert și solicită zilnice pot pune la încercare...
Gala HOSPICE, un eveniment caritabil dedicat copiilor din România care înfruntă o boală incurabilă
Vineri, 25 septembrie 2015, HOSPICE Casa Speranței organizează unul...
Nevralgia de trigemen
Nevralgia de trigemen este un sindrom dureros caracterizat prin dureri ce...