Osteopatia – Ce este? Tehnică-Beneficii-Efecte
Osteopatia a fost creată de Andrew Taylor Still (1828-1917) născut în America, Virginia, având profesia de medic. În anul 1874 trăiește o experiență care a dus ulterior la nașterea osteopatiei, vindecând un copil care suferea de dizenterie. Pe data de 22 iunie 1874, Andrew Taylor Still decide să pună bazele osteopatiei. Pentru că nu dorea să fie plătit pentru o activitate pe care o considera experimentală, întâmpină mari dificultăți financiare depășit de numărul mare de oameni care îi caută ajutorul. Still decide să înceapă a forma prima generație de osteopați, punând bazele primei școli de osteopatie. În anul 1892 Still întemeiază “American School of Osteopathy” (Școala Americană de Osteopatie) în Kirksville, Missouri, mișcarea osteopată cunoscând o mare expansiune în S.U.A. Între anii 1892 și 1900. Astfel A.T. Still a reușit să demonstreze tuturor faptul că osteopatia reprezintă o deprindere transmisibilă și nu un dar din naștere, cum multă lume credea la momentul respectiv. Din anul 1914, Still, bolnav alege să trăiască retras, el rămânând cunoscut, iubit și respectat de către elevii și concetățenii săi, căpătând renumele de “The Old Doctor” (Bătrânul Doctor), iar în 1917 se stinge din viață. Unul dintre elevii săi, John Martin Littlejohn, originar din Anglia, decide să se întoarcă la Londra, unde întemeiază “The British School of Osteopathy” (Școala Britanică de Osteopatie). Astfel decizia lui Littlejohn de a duce mai departe moștenirea lăsată de către Andrew Taylor Still se va afla la baza răspândirii curentului osteopatic în Europa. Dar abia după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, osteopatia ajunge să se răspândească în restul Europei. William Garner Sutherland (1873-1954), unul dintre elevii lui Still, dezvoltă și integrează conceptul cranial în osteopatie. Ramura viscerală a osteopatiei, a fost publicată pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea, prin publicarea operelor medicilor Glennard și Stapfer.
Ce înseamnă osteopatie?
Osteopatia este un mod de a detecta, trata și preveni problemele de sănătate prin mișcare, întindere și masare a mușchilor și articulațiilor unei persoane. Osteopatia se bazează pe principiul conform căruia bunăstarea unei persoane depinde de funcționarea uniformă a oaselor, mușchilor, ligamentelor și a țesutului conjunctiv.
Osteopații folosesc manipularea fizică, întinderea și masajul cu scopul de a:
-Crește mobilitatea articulațiilor;
-Ameliora tensiunea musculară;
-Crește aportul de sânge la țesuturi;
-Ajuta corpul să se vindece.
Ce afecțiuni pot fi tratate prin osteopatie?
Majoritatea medicilor osteopați folosesc multe dintre tratamentele medicale și chirurgicale utilizate de medici în general. Tehnicile de osteopatie sunt utilizate pentru a trata mai multe probleme de sănătate, atât musculo-scheletice cât și non-musculo-scheletice. Cele mai bune dovezi științifice arată că osteopatia este eficientă în special pentru durerile de spate și gât.
Unele dovezi preliminare arată de asemenea, că osteopatia poate fi utilă pentru:
-Dureri lombare;
-Leziuni ale gleznei;
-Astm;
-Fibromialgie;
-Cot de tenisman;
-Dureri de gât;
-Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC);
-Recuperarea după operație;
-Dureri menstruale;
-Depresie;
-Sindromul intestinului iritabil (IBS);
-Sarcină și travaliul.
Încă sunt necesare studii pentru a demonstra eficiența medicinei osteopate în tratarea acestor afecțiuni.1
Deosebim trei ramuri ale osteopatiei
-Osteopatia structurală
-Osteopatia craniosacrală
-Osteopatia viscerală
Osteopatia structurală
Osteopatia structurală este una dintre cele trei ramuri ale osteopatiei generale și, după cum îi spune numele, face referire la structura organismului uman la scheletul uman. Între cele trei ramuri ale osteopatiei, cea structurală este cel mai frecvent utilizată, dat fiind faptul că poate să trateze foarte multe probleme cu care corpul uman se confruntă la un moment dat, tulburări care sunt manifestate la suprafață și se văd.
Osteopatie craniosacrală
Concepția despre osteopatia craniosacrală a fost dezvoltată la începutul secolului al XX-lea și se leagă de numele lui William Garner Sutherland (osteopat DO), elevul celui care a fondat osteopatia generală, Andrew Taylor Still. În cercetările sale, Sutherland descoperea că oasele craniului dispun de o organizare care le permite mișcarea. În timp ce privea un craniu dezarticulat, acesta a constatat o articulație care indică mobilitatea unui mecanism de respirație, în locul în care oasele temporale se întâlnesc cu oasele parietale, care se aseamănă cu branhiile peștilor. Nu mai puțin de 20 de ani, Sutherland a studiat teoria sa și chiar dacă la început și-a dorit să demonstreze că oasele craniului sunt fixe, în cele din urma a reușit să demonstreze că sunt mobile și că dacă se blochează pot sa apară afecțiuni de o severitate semnificativă. În cercetările sale, osteopatul american a utilizat un dispozitiv gândit să aplice o presiune care putea să blocheze anumite oase craniene.
Osteopatie viscerală
Conceptul de osteopatie viscerală i se datorează osteopatului de naționalitate franceză, Jacques Weischenck, care l-a fundamentat într-o perioadă relativ recentă – 1980. Terapia lui Weischenck este practicată în prezent la scară largă și se concentrează pe organele abdominale. În abordarea terapiei s-a plecat de la ideea potrivit căreia musculatura abdomenului se mișcă natural (respirația, de exemplu, care determină aceste mișcări). Cu toate acestea mobilitatea musculaturii poate fi afectată la un moment dat. Cum se pot produce îmbolnăvirile? Organele abdominale sunt legate la diafragmă prin ligamente, în consecință, când la nivelul diafragmei nu se înregistrează mișcări eficiente sunt afectate structurile.
Concluzie
Osteopatia este un domeniu foarte vast cu nenumărate forme de evaluare și de tratament . În cadrul clinicii noastre puteți beneficia de osteopatie structurală și osteopatie viscerală. Aceste tehnici sunt utilizate de către fizioterapeut Teodorescu Mihail, student în cadrul școlii de osteopatie .
Bibliografie:
-https://www.osteopatie-romania.net/terapii/osteopatie
-https://clinicaeliade.ro/medicina-integrativa/terapii-manuale/osteopatia/
-https://newmedicine.ro/osteopatie/
Autor: Fizioterapeut Teodorescu Mihail
Related Posts
Lympha Press Optimal -drenajul limfatic cu ajutorul presoterapiei
Lympha Press Optimal este noul sistem de terapie adus la WorkTape Medical, cu...
Cum stăm corect la birou?
Tu stai corect? În epoca tehnologiei și a informatiei multe persoane...
Nutriție🥙 și sănătate sexuală 👩❤👨
Da, nutriția poate afecta libidoul! De ce? Datorită legăturii strânse dintre...
Kinetoterapia în traumatologia sportivă
Traumatologia sportivă este partea traumatologiei generale care se ocupă de...