Pozițiile corecte pentru un somn sănătos
Poziția în care dormim determină nu numai dacă ne trezim odihniți și relaxați, ci și cum arătăm și dacă ne asigurăm funcționarea corectă a corpului nostru — înlăturând astfel disconfortul și durerea în diferite părți ale corpului. Deci, care este cea mai bună poziție de dormit?
Poziția corectă de somn
În ce poziție ar trebui să doarmă un adult? Ce semnifică poziția de dormit? Există o mulțime de poziții pentru dormit și fiecare dintre ele ajută nu numai la odihnă, ci și la soluționarea diferitelor probleme de sănătate. Iată doar câteva exemple:
1.Poziția pe spate. Aceasta este cea mai sănătoasă poziție de dormit, deoarece ajută la menținerea coloanei vertebrale în poziția sa firească. Poziția pe spate este recomandată în special persoanelor care suferă de dureri de spate sau de gât. Această poziție nu permite să se formeze riduri de somn, dar dacă aceasta nu vă convine, o pernă ortopedică “Butterfly” vă va ajuta să evitați această problemă.
2.Poziția pe o parte. Această poziție poate ajuta la reducerea sforăitului și la ameliorarea simptomelor sindromului de apnee în somn. La femeile gravide, somnul pe partea stângă poate îmbunătăți circulația sângelui în uter.
3.Poziția pe burtă. De cele mai multe ori, medicii nu recomandă acest mod de a dormi din cauza potențialelor tensiuni la nivelul gâtului și a zonei lombare a coloanei vertebrale. Cu toate acestea, dacă preferați această poziție de dormit, luați în considerare utilizarea unei perne subțiri sau somnul fără ea.
4.Poziția embrionului. Această poziție de somn confortabilă poate fi utilă pentru persoanele care se confruntă cu problema deplasării de discuri intervertebrale.
Pe ce parte ar trebui să dormiți?
Cum să dormiți mai bine? Pe ce parte ar trebui să vă culcați? La întrebarea pe ce parte este cel mai bine de dormit se poate răspunde numai după ce se iau în considerare multipli factori individuali: vârsta, starea de sănătate, problemele de sănătate etc. Mai jos vom enumera pozițiile de dormit și problemele specifice de sănătate pe care vă vor ajuta să le ameliorați:
1.Pe partea stângă: îmbunătățirea circulației sângelui, odihnă confortabilă pentru femeile însărcinate, reducerea simptomelor de arsuri la stomac și reflux gastroesofagian. În plus, o pernă cu plan înclinat poate ajuta în lupta împotriva refluxului;
2.Pe partea dreaptă: cea mai bună poziție de somn este recomandată cu insistență pentru persoanele cu probleme cardiace;
3.Pe spate: reducerea durerilor de gât și de spate datorită menținerii curburii naturale a coloanei vertebrale. De remarcat că persoanelor care suferă de sforăit nu li se recomandă să doarmă pe spate, deoarece această poziție de somn poate agrava aceste probleme;
4.Pe burtă: reducerea sforăitului.
Care poziții de dormit pentru coloana vertebrală sunt mai bune?
Multe studii arată că două poziții de dormit pot fi cele mai benefice pentru sănătatea coloanei vertebrale:
1.Pe spate. Somnul pe spate păstrează curbura firească a coloanei vertebrale, reducând durerile de spate și gât. Pentru a menține poziția corectă a coloanei vertebrale atunci când dormiți pe spate, este bine să puneți o pernă sau un rulou sub genunchi — astfel încât să puteți reduce și mai mult sarcina pe zona lombară a coloanei.
2.Pe o parte. Somnul pe o parte poate reduce presiunea asupra coloanei vertebrale, mai ales dacă suferiți adesea de dureri de spate noaptea și în timpul zilei sau aveți probleme cu discurile. Cu toate acestea, este important să se susțină poziția corecta a capului pe perna de dormit, astfel încât zona cervicală să fie în linie cu restul coloanei vertebrale. În plus, unii experți recomandă punerea unei perne între genunchi pentru a echilibra pelvisul și astfel a ușura tensiunea asupra coloanei vertebrale.
3.Pe o parte. Somnul pe o parte poate reduce presiunea asupra coloanei vertebrale, mai ales dacă suferiți adesea de dureri de spate noaptea și în timpul zilei sau aveți probleme cu discurile. Cu toate acestea, este important să se susțină poziția corecta a capului pe perna de dormit, astfel încât zona cervicală să fie în linie cu restul coloanei vertebrale. În plus, unii experți recomandă punerea unei perne între genunchi pentru a echilibra pelvisul și astfel a ușura tensiunea asupra coloanei vertebrale.
Indiferent de poziția de dormit pe care o alegeți, este important coloana vertebrală să fie în cea mai naturală poziție. O saltea de calitate și o pernă ergonomică bună de dormit, ce asigură un sprijin adecvat, sunt esențiale pentru sănătatea coloanei vertebrale.
De asemenea, nu uitați că, dacă vă confruntați cu dureri cronice de spate sau de gât și schimbarea poziției de dormit nu vă aduce ușurare, este recomandabil să consultați un medic sau un fizioterapeut.
Răspunsul la întrebarea pe ce parte să dormiți este foarte individual. Mulți oameni preferă să doarmă pe partea dreaptă. Această poziție are destul de multe avantaje, deși, așa cum am menționat mai sus, nu este potrivită pentru toți:
1.Somnul pe partea dreaptă poate ajuta la reducerea presiunii asupra inimii, ceea ce este foarte important pentru sănătatea noastră, în special pentru persoanele cu anumite afecțiuni cardiace;
2.Pentru persoanele care sunt predispuse la sforăit, dormitul pe o parte — indiferent de partea pe care se află — poate ajuta la reducerea sforăitului prin deschiderea căilor respiratorii.
3.Pentru mulți, somnul pe partea dreaptă pare mai confortabil, fără un motiv anume. Confortul este foarte important pentru un somn sănătos, așa că, dacă vă simțiți cel mai firesc dormind pe partea dreaptă, aceasta este poziția potrivită pentru dumneavoastră.
Autor: Fizioterapeut Mircescu Dănuț
Surse:
www.ortek.ro
www.MedLife.ro
Related Posts
Kinetoterapia și dezvoltarea neuromotorie la bebeluși
Când vorbim despre dezvoltarea copilului, adesea vorbim despre etape de...
Sindromul de decondiționare
La persoanele în vârstă scăderea treptată a activității fizice determină...
Corectarea respirației în recuperarea cardiovasculară
„ Sănătatea întregului corp depinde de funcţionarea sănătoasă a organelor...
Cum ne ferim de caniculă?
Chiar dacă nu este un articol din domeniul recuperării medicale, foarte mulți...