Purtarea ghiozdanului greșit poate provoca probleme elevilor
Când copilul este in creștere, purtarea unui ghiozdan prea greu sau cu o formă necorespunzatoare ajunge să dăuneze sănatații coloanei vertebrale.
Odată cu începerea şcolii, ghiozdanul îi însoţeşte pe copii în fiecare zi la şcoală, iar cu trecerea anilor, acesta tinde să devină tot mai voluminos. Însă purtat incorect sau cu o greutate mult prea mare pentru copil poate afecta sistemul osos şi muscular.
Fie că se apleacă spre față, sub greutatea rucsacului, fie ca îl poartă pe un umăr, elevul ajunge sa acuze dureri la nivelul gâtului, umerilor, coloanei vertebrale si a genunchilor.
Afecțiuni ce pot fi provocate de purtarea incorectă a ghiozdanului
Când ghiozdanul este prea greu sau nu este purtat corect pe spate, poate da următoarele afecțiuni:
– comprimarea discurilor intervertebrale, cauzând dureri de spate și de umeri;
– dificultăți de respirație;
– probleme de dezvoltare și curbări ale coloanei.
Explicația este următoarea: sistemul osos si muscular al copilului nu este suficient de dezvoltat pentru a susține o incarcatură mai mare de 10% din greutatea corporală.Unii ortopezi susțin ca purtarea ghiozdanului sau a rucsacului nu cauzează apariția scoliozei, insă o poate favoriza, mai ales daca elevul suferă deja de dureri de coloană sau afecțiuni ale oaselor. În astfel de cazuri, specialistul recomandă înlocuirea ghiozdanului cu un troler.
Odată ales un ghiozdan adecvat, modul în care este purtat de copil contribuie foarte mult la evitarea problemelor de sănătate.
* Ghiozdanul trebuie purtat pe ambii umeri, nu doar pe unul, pentru că această poziţie afectează muşchii şi poate contribui la curbarea coloanei.
* Ajustaţi bretelele astfel încât ghiozdanul să stea cât mai aproape de corpul copilului şi în zona centrală a spatelui.
* Încercaţi pe cât posibil să nu îngreunaţi foarte mult ghiozdanul, acesta nu ar trebui să cântărească mai mult de 10-20% din greutatea copilului.
*Obişnuiţi micuţul să poarte în ghiozdan doar obiectele de care are nevoie la şcoală în ziua respectivă.
*Aşezarea obiectelor în ghiozdan ar trebui să se facă astfel încât cele mai grele să fie în apropierea centrului de greutate al copilului.
*Interesaţi-vă de eventualele dureri sau disconfort resimţite de copil din cauza purtării ghiozdanului şi observaţi dacă micuţul are dificultăţi în a ridica sau purta ghiozdanul.
În cadrul centrului nostru puteți fi consultat de un medic specialist pentru recomadarea tratamentului recuperator corespunzător. Sunați acum pentru programare la 0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici.
Autor: Fizioterapeut Mihai Venedict
Sursa 1, Sursa 2
Related Posts
Sindromul de stres tibial
Sindromul de stres tibial (shin splints) este o afecțiune inflamatorie care...
Beneficiile mersului pe jos
Mersul pe jos, cu regularitate, reprezintă o metodă eficientă și la îndemână...
Prevenția și recuperarea funcției respiratorie în Covid-19
Sănătatea întregului corp depinde de funcţionarea sănătoasă a organelor...
Presiunea atmosferică și durerile articulare
Nu puțini dintre pacienții noștri acuză dureri la nivelul articulațiilor atunci...