
Recuperare medicală în tetrapareza spastică
Ce este tetrapareza spastică?
Tetrapareza spastică este paralizia cauzată de boala sau de rănirea care duce la pierderea parțială sau totală a tuturor celor patru membre și a trunchiului. In cele mai multe situații sunt afectați nervii motorici și cei senzoriali deopotrivă, ceea ce are ca rezultat pierderea senzațiilor și a controlului asupra respectivei zone a corpului. Tetrapareza sau quadripareza, pe de altă parte, înseamnă slăbiciune musculară care afectează toate cele patru membre.
Care sunt cauzele și factorii de risc ai tetraparezei spastice?
Tetrapareza se instalează în organism atunci când apar perturbări ale nervilor care transmit semnale dinspre creier către coloana vertebrală și către mușchii membrelor. Nervii respectivi pot fi afectați din mai multe motive. Se poate ca unii oameni să se nască având deja o afecțiune care influentâțează sistemul nervos, în timp ce alte persoane pot dezvolta tetrapareza, indiferent dacă este sau nu spastică, pornind de la un accident sau de la o afecțiune medicală care degradează măduva spinării sau nervii.
În foarte multe cazuri, tetrapareza spastică este generată de probleme care nu permit dezvoltarea normală a creierului sau o leziune a creierului de dinainte ca bebelușul să se nască. Deteriorarea nervoasă poate fi și rezultatul unor substanțe otravitoare sau al unor toxine, precum și efect advers al administrării unor medicamente. Tetrapareza se poate instala și ca urmare a unui traumatism suferit la nivelul coloanei vertebrale (ca de exemplu în urma unui accident de mașină), cădere, accidentare în timpul activității sportive, împușcătură, intervenție chirurgicală la coloana vertebrală, hernie de disc.
Simptomele tetraparezei spastice
Simptomele acestei afecțiuni pot fi diferite în cazul fiecărui pacient și au legatură cu nervii pe care boala i-a afectat. Cel mai des întâlnit simptom al tetraparezei spastice este slăbiciunea care se instalează în toate membrele. Pentru o persoană care suferă din cauza acestei afecțiuni va fi dificil să își controleze mușchii din zonele afectate ale organismului. Sunt cazuri în care pacientul poate să își miște mai mult unul dintre membre. Este important de menționat faptul că, în general, tetrapareza este văzută ca simptom al altei afecțiuni. În afară de slăbiciunea membrelor, alte simptome care anunța tetrapareza spastica sunt:
- -Lipsa fermității mușchilor membrelor,
- -Tulburări de glutiție și masticație,
- -Atrofie optică sau strabism,
- -Rigiditate neobișnuită sau încordarea anormală a mușchilor,
- -Imposibilitatea controlării mișcărilor,
- -Retard mental,
- -Dificultăți senzoriale,
- -Imposibilitatea mersului,
- -Imposibilitatea controlului asupra vezicii urinare,
- -Crize de epilepsie,
- -Reflexe reduse.
Programul de recuperare în tetrapareză spastică
Mijloace de recuperare folosite:
- -Kinetoterapie,
- -Masajul,
- -Crioterapie,
- -Termoterapie,
- -Electroterapie,
- -Hidrokinetoterapie,
- -Terapie ocupaţională.
Kinetoterapia are ca scop împiedicarea apariției contracturilor persistente, educarea mișcărilor normale și eliminarea treptată a pozițiilor vicioase. În final, kinetoterapia duce la îmbunătățirea calității vieții pacientului și a familiei acestuia.

Programele de kinetoterapie constau în mobilizări active și pasive ale membrelor, kinetoterapie respiratorie, jocuri de mișcare, jocuri de îndemânare. Programele trebuie efectuate zilnic, atât în cadru organizat, sub îndrumarea unui specialist kinetoterapeut.

Programele de exerciții nu trebuie întrerupte, chiar dacă apare ameliorarea unor deficiențe. Fiecare program durează aproximativ 50–60 de minute și, dacă sunt efectuate mai multe programe zilnic, rezultatele apar rapid.

Ședințele de fizioterapie, ca și cele de masaj, au în principal rolul de a menține relaxarea la nivelul musculaturii pacientului, în paralel cu reducerea efectelor neplăcute generate de această afecțiune.

Autor: Fizioterapeut Vasilica Constantin
Bibliografie:
Sursa1: https://www.romedic.ro/tetrapareza-spastica-2
Sursa2: https://doc.ro/sanatate/tetrapareza-spastica-cauze-simptome-optiuni-de-tratamenth
Related Posts
Fractura de metatarsian
Osul metatarsian este componentă a scheletului piciorului, un os de...
Kilogramale în plus, un pericol pentru articulații
Supraponderabilitatea și obezitatea sunt boli care afectează sănătatea și...
Cum decurge recuperarea după operația de LIA și menisc
Am întâmpinat în tot timpul petrecut la WorkTape Medicald multe...
Genu valgum sau ”picioare in X”
Genul valgum mai este cunoscut și sub numele de ''picioare în X''. Este posibil...