Respirația diafragmatică, aliat în combaterea stresului
În ziua de astăzi, stresul a devenit un companion dăunător care ne însoțește la fiecare pas, devenind astfel o problemă de sănătate publică.
Pe vremuri, stresul a fost unul din pricipalele motive pentru care specia noastră a supraviețuit și a evoluat, dat fiind faptul că răspunsul corpului nostru în preajma unui pericol este de “luptă sau fugi”, cunoscut și ca răspuns la stres. Însă odată cu schimbările ce au avut loc în societatea noastră, acest răspuns la stres a devenit extrem de nociv și disproporționat. Stresul reliefează într-un mod ideal conexiunea minte-corp. Toate emoțiile pe care le simțim au și un corespondent fizic. Expunerea la stres pe perioadă îndelungată duce la deteriorarea fizică. Cum este imposibil să evităm stresul, putem căuta metode de a învăța cum să îl gestionăm.
Printre soluțiile enumerate de specialiști se regăsește și respirația diafragmatică, aceasta fiind una din principalele metode.
Pe scurt, diafragma este unul dintre mușchii respiratori majori, funcția sa fiind vitală pentru o respirație adecvată. Mișcarea diafragmatică în respirație afectează direct și indirect sistemul nervos simpatic și parasimpatic și de asemenea, influențează activitățile nervoase motorii. Tot diafragma este responsabilă și de controlul asupra stabilității posturale, micțiunii, prin modularea presiunii intraabdominale.
Respirația diafragmatică este o respirație lentă si profundă. În timpul respirației, se optează pentru poziția culcat, cu o mână pe piept și cealaltă pe abdomen. În timpul respirației se menține atenția ca pieptul să rămână cât mai nemișcat posibil, iar abdomenul să se umfle la inspir, timpul recomandat de inspir-expir fiind aproximativ 6 secunde.
S-a constatat prin numeroase studii că respirația diafragmatică a crescut activitatea antioxidantă și că are potențialul de a fi un tratament non-farmacologic pentru pacienții cu tulburări de stres, anxietate, precum și boli respiratorii.
De asemenea, este un exercițiu pe care terapeuții noștri îl integrează în schemele de tratament, pentru o recuperare cât mai eficientă.
Autor: Fizioterapeut Vacaru Teodora
Bibliografie
- https://clinica-hope.ro/stres/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31436595/
Related Posts
Sacroileita
Sacroileita reprezintă o inflamație a uneia sau ambelor articulații sacroiliace...
Terapia cu oscilații profunde DEEP OSCILATION
Tehnologie dovedită internațional, bazată pe efectele creării unui câmp...
Relația sport-creier sănătos
Starea de anxietate, durerile musculare/articulare, oboseala resimțită mai...