
Rolul Kinetoterapiei în viața de zi cu zi
Kinetoterapia numită și terapia prin mișcare vizează păstrarea calității vieții și a stării de sănătate și recuperarea capacităților funcționale a pacientului, prin programe individualizate în funcție de patologia acestuia, pe baza unui plan de obiective bine structurat și în urma unui diagnostic și a unei evaluări prealabile.Kinetoterapia ne ghidează în a ne cunoaște mai bine corpul, mișcările pe care le realizăm și tot ceea ce se întâmplă la nivel fizic atunci când suferim traumatisme sau apar schimbări în fața cărora trebuie să ne adaptăm.
Cel mai adesea, kinetoterapia se efectuează în scop de recuperare medicală – pentru a crește capacitatea de mișcare, a reface funcțiile diminuate și a realiza readaptarea funcțională, acolo unde este necesar.
Ȋn cadrul ședințelor, un kinetoterapeut alege cele mai potrivite programe de exerciții care să stimuleze mușchii pacientului, ȋn cazul ȋn care abilitățile sale motorii au fost afectate de o boală sau de un accident.
De asemenea, ȋn funcție de nevoile pacientului, specialiștii pot recomanda un program care să ajute bolnavul să realizeze exercițiile cu ajutorul hidroterapiei sau cu ajutorul unor dispozitive speciale. Stresul cotidian și bolile crează probleme musculare, iar prin kinetoterapie aceștia se pot regenera. Ȋnainte de a ȋncepe un program, specialistul evaluează pacientul din punct de vedere motric și muscular.
Obiective
Principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt următoarele:
- Relaxarea
- Corectarea posturii și aliniamentului corporal
- Creșterea mobilității articulare
- Creșterea forței musculare
- Creșterea rezistenței musculare
- Creșterea coordonării, controlului și echilibrului
- Corectarea deficitului respirator
- Antrenamentul la efort
- Reeducarea sensibilității.
Kinetoterapia este necesară ori de cate ori se constată dezaliniamente posturale în perioada de creştere şi dezvoltare a copilului şi adolescentului. Alterarea posturii este foarte frecventă la copii şi adolescenţi din cauza menţinerii prelungite a poziţiei aşezat. Intervenţia precoce rezolvă aceste probleme prevenind astfel şi apariţia altor afecţiuni sau complicaţii la vârsta adultă.
Specialiștii kinetoterapeuți afirmă că fiecare mușchi are o legătură directă cu un organ, iar atunci cȃnd un mușchi este slăbit sau imobilizat pot apărea disfuncții și la nivelul organelor.
Tehnicile utilizate ȋn kinetoterapie variază ȋn funcție de boala pacientul, ȋnsă de cele mai multe ori kinetoterapia ajunge să combine partea de exerciții fizice cu presopunctura, cu masajul limfatic, cu sfaturile nutriționale sau chiar cu manevre pentru scăderea hipertoniei musculaturii.
Deși nu există multe cercetări științifice care să confirme filosofia de bază a kinetoterapiei, specialiștii spun că mișcarea este cu siguranță o cale sigură prin care organismul se poate echilibra.
La WorkTape Medical un fizioterapeut vă poate da sfaturi pentru un stil de viață sănătos și vă poate prezenta pachetele de întreținere din cadrul cabinetului. Este importantă prevenția și întreținerea dupa realizarea procedurilor de fizioterapie. Suna-ți acum pentru programare la 0758 959 677 sau completați formularul de programare online aici.
Autor Fizioterapeut Monica Foca
Related Posts
Cum ne ferim de caniculă?
Chiar dacă nu este un articol din domeniul recuperării medicale, foarte mulți...
Cum decurge recuperarea după operația de LIA și menisc
Am întâmpinat în tot timpul petrecut la WorkTape Medicald multe...
Recuperarea medicală în glezna posttraumatică
Glezna și piciorul sunt un complex anatomofuncțional menit să suporte întreaga...
Sindromul de piriform
Mușchiul piriform este situat în zona fesieră profundă iar acțiunea sa este de...