Recuperare medicală: întrebări și răspunsuri.
Vom enumera câteva dintre întrebările pe care le primim frecvent de la pacienții care de-abia ne trec pragul.
1. În câte zile mă fac bine?
Răspunsul este depinde. Există numeroși factori care influențează evoluția vindecării:
– Stadiul bolii – acut sau cronic.
Problemele de sanatate la care se intervine cat mai timpuriu se vor rezolva într-un timp mai scurt decât cele lăsate să evolueze luni sau ani. În bolile cronice recuperarea va ajuta la scăderea durerii în perioadele de acutizare. În acelați timp, va conserva /menține patologia la stadiul la care a ajuns și va împiedica evoluția acesteia.
– Tipul patologiei.
Metodele de recuperare vor accelera procesele fiziologice de vindecare, dar toate procesele de vindecare au nevoie de timp. De exemplu, nu vom putea trata o fractură în câteva zile. De aici și următoarea întrebare:
2. De ce să mai fac proceduri, dacă recuperarea durează mai mult decât mă așteptam sau nici nu mă recuperez complet?
Este adevărat că mai devreme sau mai tarziu anumite patologii se vor vindeca, în special traumatismele. La fel de adevărat este că patologiile degenerative, cronice nu vor dispărea, ci vor intra în remisie pentru o perioadă, după care vor recidiva.
Să luăm exemplul unei fracturi. Întrebarea este ce preferi mai mult? să se vindece fractura în 10 luni sau în 7? Să ai dureri insuportabile sau suportabile la mișcare? Să se vindece corect osul fracturat și să-ți poți îndeplini activitățile în proporție de peste 90% sau să ai un segment aparent vindecat dar nefuncțional?
În cazul unor patologii cronice, precum artozele (gonartroze, coxartroze, etc) fizioterapia și kinetoterapia vor scădea, în primul rând, durerea. Asta înseamnă mai puțină medicație antiinflamatorie sau chiar renunțarea la aceasta, respectiv mai puține reacții adverse pe care toate AINS le au.
Procesele degenerative vor încetini, ceea ce va permite prelungirea perioadelor de remisie, prin alte cuvinte perioadele de acutizare vor apărea mai rar, la intervale mai mari.
Recuperarea nu face minuni peste noapte, dar face diferența atunci cand vorbim despre calitatea vieții: scade durerea, scade durata și crește calitatea vindecării.
3. De ce nu fac aceleași proceduri ca anul trecut ? sau De ce nu fac aceleași proceduri pe care le face soțul/ soția/ prietenul/vecina dacă avem aceeași problemă?
Aceeași patologie se manifestă diferit la persoane diferite. Ba mai mult, se poate manifesta diferit și la aceeași persoană în funcție de vârstă, perioadă a anului/ lunii, antecedente heredocolaterale, starea de moment a sănătății, etc. De aceea, nu facem aceleași proceduri de anul trecut sau pe care le face altcineva cu aceeași problemă. Planul terapeutic se va elabora în funcție de toate particularitățile pacintului în momentul prezentării la medic.
4. De ce costă mult procedurile de recuperare?
Prețul procedurilor de recuperare este influențat de foarte mulți factori. O procedură poate să pară scumpă, dar dacă luăm în calcul “costurile” necunoscute, prețul devine justificat.
Cele mai importante costuri vizează:
– studiile de specialitate. Un terapeut profesional are în spate ani de facultate și de voluntariat, investiții financiare foarte mari în cursuri de specializare, timp pe care îl acordă studiului continuu și actualizării cunoștințelor;
– prețul aparatului sau instrumentelor care se folosesc. Tehnologiile de ultimă generație au un mare “minus” – rate mari la bancă :)) Dar trebuie să menționăm că un aparat de calitate va oferi rezultate net superioare versiunilor mai vechi și siguranță mai mare pentru pacient și terapeut.
În schimb, se oferă siguranța unui tratament corect, care dă rezultate într-un timp mai scurt, cu mai puțină durere și cu mai puține efecte adverse și costuri pe termen lung.
5. De ce să alegi WorkTape?
Aceasta ar fi întrebarea celor care au nevoie de recuperare, dar sunt indeciși unde să o facă. Nu o să te convingem să vii la noi, doar vom enumera ce putem sa-ți oferim:
– terapeuți empatici și profesioniști care își actualizează constant cunoștințele;
– aparatură de ultimă generație (CareTherapy, DeepOscillation) unică în Botoșani, dar și în zona Moldovei și Bucovinei;
– tehnici actuale și eficiente de tratament, adaptate unui spectru larg de patologii (recuperare pediatrică/ recuperare posttraumatică/ recuperare post-chirurgicală/ recuperare reumatologie/ geriatrie, etc.);
– atitudine onestă și respectuoasă, în care pacientul este “partener” cu terapeutul, nu doar un simplu “receptor” al procedurilor;
– reduceri avantajoase pentru elevi, studenți și pensionari.
Specialiștii de la WorkTape sunt pregătiți să te consilieze și să-ți ofere opțiunea cea mai potrivită pentru o recuperare bine făcută.
Iar pentru că ne place să ne bucurăm pacienții, am prelungit campania abonamentelor Work Tape Medical 2023 la prețul redus de 490 lei (de la 790) până la sfârșitul lunii septembrie pentru cei care ne-au trecut pragul măcar o dată!
Nu ezita să investești în sănătatea ta! Te așteptăm pe Bulevardul George Enescu Nr. 9C demisol pentru detalii.
https://www.iabilet.ro/bilete-work-tape-medical-2023-78211/
Botoșani: Telefon: 0758.959.677/0331.404.367
www.worktape.ro/programari
#Worktapemedical – Recuperare medicală bine făcută !
Autor: Fizioterapeut Polina Stan
Related Posts
Beneficiile mersului pe jos
Mersul pe jos, cu regularitate, reprezintă o metodă eficientă și la îndemână...
Moldova Business este o nouă revistă locală pentru promovarea antreprenorilor
Moldova Business este o nouă revistă locală pentru promovarea antreprenorilor...
Nevralgia cervico-brahială
Nevralgia cervico-brahială reprezintă un sindrom complex, caracterizat prin...
Cum creștem toleranța la efort?
"Ai grijă de corpul tău. Este locul unde vei trăi toată viața." (Jim Rohn) În...